Study of The Concentration of Emprit Ginger Extract (Zingiber officinale) with Long Pasturization of Fresh Cow’s Milk on The Characteristics Of Ginger Milk Pudding
Kajian Konsentrasi Ekstrak Jahe Emprit (Zingiber officinale) dengan Lama Pasteurisasi Susu Sapi Segar terhadap Karakteristik Puding Susu Jahe
DOI:
https://doi.org/10.21070/ups.920Keywords:
Ginger milk pudding, Ginger (Zingiber officinale),, Pasteurization timeAbstract
The study aimed to determine the effect of ginger extract addition with pasteurization temperature of fresh cow's milk on the characteristics of ginger milk pudding. The study used a factorial randomized group design. The first factor was the concentration of ginger extract, namely J (3%), J (5%), J (7%), the second factor was the length of pasteurization temperature, namely S (4 minutes), S (5 minutes), S (6 minutes). Statistical analysis using ANOVA and further test using 5% BNJ test. Organoleptic was analyzed using Friedman test and best treatment weighting method. The results showed that there was an interaction between the concentration of ginger emprit and the duration of pasteurization a very significant effect on the syneresis test, organoleptic taste, organoleptic color, organoleptic texture, but no significant effect on the protein test, yield, organoleptic aroma.
Downloads
References
Santoso.B, “Fisiologi dan Biokimia Pada Komoditi Panenan Hortikultura,” Yogyakarta, 2008.
I. dan S. Agustinisari, “Perubahan Mutu Pasta Tomat Medium Selama Penyimpanan,” Makal. disampaikan pada Diklat Fungsional Peneliti angkatan xxx tanggal 31 Agustus 2006, 2006.
Departemen Kesehatan Republik Indonesia, “Parameter Standar Umum Ekstrak Tumbuhan Obat,” Direktorat Jendral Pengawas. Obat dan Makanan, 2000.
D. H. Tamime AY, “Yoghurt Technology and Biochemistry,” J. Food Prot., vol. 43:939-77, 1980.
Van Der Berg, “Dairy Technology in the Tropics and Subtropics. PUDOC,” Wageningen, 1988.
Thai Agricultural Standard, “National Bareau of Agricultural Comodity and Food Standards, Ministry of Agriculture and Coorperatives. Ics 67.100.01,” Publ. R. Gaze tte Thail., vol. 125 s, 2008.
dan A. R. Arief, R. W., S. Novilia, “Pengenalan Pengolahan Susu Kambing di Kecamatan Sukadana Kabupaten Lampung Timur,” J. Teknol. dan Ind. Has. Pertan., vol. 23(1): 45-, 2018.
D. C. Wulandari and N. Nurdiana, “Identifikasi Kesempurnaan Proses Pasteurisasi Ditinjau dari Total Bakteri serta Kandungan Protein dan Laktosa pada Susu Pasteurisasi Kemasan Produksi Pabrik dan Rumah Tangga di Kota Batu,” Maj. Kesehat., vol. 3:3, 2016.
B. D. Noerhayati, E., & Sulo, “IbM Kelompok Peternak Sapi Desa Hadiwarno Kab. Pacitan Dalam Pemanfaatan Energi Alternatif,” J. Inov. Has. Pengabdi. Masy., 2018.
Juffs and Deeth, “Scientific Evaluation of Pasteurisation for Pathogen Reduction in Milk and Milk Products,” Food Standars Aust. New Zeal., 2007.
S. 01-3951-1995, “Susu Pateurisasi,” 2018.
Abbas dan Nurwantoro, “Mikrobiologi Pangan Hewani dan Nabati,” Yogyakarta, 1997.
dan M. Rizal, S., Suharyono, F. Nurainy and Merliyanisa, “Pengaruh Glukosa dan Jahe Merah Terhadap Karakteristik Minuman Probiotik Dari Kulit Nanas Madu,” J. Teknol. Ind. dan Has. Pertan., vol. 25(2):110-, 2020.
F. Darmawan, M. Rosmawaty, P. Rizal, S. Indah, K. Dina, “Pengaruh penambahan karaginan untuk formulasi tepung puding instan,” JPB Perikan., vol. 9 No. 1, p. hal. 83-89, 2014.
M. C. Yuniastuti, “Preferensi Konsumen Pada Ginger Milk Curd Dengan Penambahan Ascorbic Acid Dari Strawberry,” J. Ilmu Manaj. Dan Bisnis, vol. 11, no. 1, pp. 37–46, 2020, doi: 10.17509/jimb.v11i1.19524.
M. & H. Nafi, A., Foo, H.L., Bakar, J., Ghazali, “Properties of proteolytic enzyme from ginger (Zingiber officinale Roscoe),” Int. Food Res. J., vol. 20, 2013.
H. . Su, HP., Huang, M.J. & Wang, “Characterization of Ginger Proteases and Their Potential as a Rennin Replacement,” J. Food Agric. May 2009, vol. 89 (7), pp. 1178–1185, 2009.
T. Yuwono,S.S. dan Susanto, “Pengujian sifat fisik pangan,” 1998.
Yuwono dan Susanto, “Analisis Pangan,” 1998.
J. . De man, “Kimia Pangan. Terjemahan Kosasih Padmawinata Edisi Kedua,” ITB. Bandung.
Sudarmadji, “Analisis Protein Metode Kjeldahl,” 1997.
dan M. P. S. Setyaningsih, Dwi, Anton Apriyantono, “Analisis Sensori untuk Industri Pangan dan Argo,” IPB Press, 2010.
S. A. Yuniarifin, H, Bintoro VP, “Pengaruh Berbagai Konsentrasi Asam Fosfat pada Proses Perendaman Tulang Sapi terhadap Rendemen, Kadar Abu dan Viskositas Gelatin,” J. Indon Trop Anim Agric, vol. 31(1) : 55, 2006.
dan N. Nurhayati, T, D. Aryanti, “Kajian Awal Potensi Ekstrak Spons Sebagai Antioksidan,” J. Kelaut. Nasional., vol. 2(2):43-51, 2009.
N. S. dan R. H. Damanik, D.D.P., “Ekstraksi katekin dari daun gambir (Uncaria gambir roxb) dengan metode maserasi,” J. Tek. Kim., 2014.
T. dan E. Yuniarti, D, W., “Pengaruh Suhu Pengeringan Vakum terhadap Serbuk Albumin Ikan Gabus (Ophiocephalus striatus),” J. THPi Student, vol. 1, no, 2013.
F. G. Winarno, “Kimia Pangan dan Gizi,” PT. Gramedia Pustaka Utama., 1997.
Glicksman M, “Food Hydrocolloids,” CRC Press, vol. Vol. II, 1983.
Thabed Tholib Baladraf, “Pengetahuan Bahan Agroindustri ‘Hubungan Gelatinisasi, Retrogradasi, Sineresis,’” Univ. Jember, 2020.
A. . Imeson, “Carrageenan and Furcellaran, (dalam Handbook of Hydrocolloids, G.O. Phillips and P.A. Williams, Eds.),” Cambridge Woodhead Publ. Ltd. CRC Press. LLC, p. 169, 2009.
S. Sarkar, A., & Alam, “Role of ginger in curdling of milk and subsequent development of ginger curd using different flavoring agents,” J. Food Sci. Nutr, vol. 3, pp. 25–28, 2018.
J. . Hutching, “Food Color and Apearance,” Aspen Publ. Inc., Maryl., 1999.
E. A. Nainggolan, “Pengaruh Jenis Jahe dan Konsentrasi Natrium Metabisulfit (Na2S2o3) Terhadap Sifat Fisik dan Kimia Jahe Bubuk. Sikripsi.,” Univ. Brawijaya. Malang, 2012.
and G. O. Davey ME, “Microbial Biofilm: from Ecology to Molecular Genetics,” Mic Mol. Rev., vol. 64(4), pp. 847–867, 2000.
M. Namiki, “Chemistry of Maillard Reaction. Recent studies on The Browning Reaction Mechanism and The Development of antioxidant and Mutagens,” Adv. food Reasearch, vol. 32, pp. 116–170, 1988.
T. Yuwono, S.S dan Susanto, “Pengujian Fisik Pangan. Jurusan Teknologi Hasil Pertanian,” Fak. Teknol. Pertanian. Malang Univ. Brawijaya, 1988.
I. A. P. J. C. Dewi, I. P. T. Ina, and N. L. A. Yusasrini, “Pengaruh Penambahan Bubuk Jahe Emprit (Zingiber officinale var. Amarum) Terhadap Karakteristik Teh Celup Herbal Daun Salam (Syzygium polyanthum (Wight.) Walp),” J. Ilmu dan Teknol. Pangan, pp. 413–423, 2021.
A. dan J. K. Pebiningrum, “Pengaruh varietas jahe (Zingiber officinale) dan penambahan madu terhadap aktivitas antioksidan minuman fermentasi kombucha jahe,” J. Food Life Sci. Univ. Brawijaya, vol. 1(2), pp. 33–42, 2018.
dan J. E. Hapsoh., H. Yaya, “Budidaya dan Teknologi Pascapanen Jahe,” Univ. Sumatera Utara Press, 2010.
M. Mansur, “Kadar protein terlarut, aktivitas antioksidan dan tingkat kesukaan dangke pada level tepung jahe (Zingiber officinale) dan lama pemasakan curd yang berbeda. fakultas peternakan [thesis],” Univ. Hasanuddin, 2017.
N. W. Desrosier, “Teknologi pengawetan pangan edisi ketiga, diterjemahkan oleh Muchji Muljohardjo,” Jakarta. Penerbit Univ. Indones. (UI-Press)., 1988.
Downloads
Additional Files
Posted
License
Copyright (c) 2023 UMSIDA Preprints Server
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.