Preprint has been submitted for publication in journal
Preprint / Version 1

The Relationship Between Feeding Pattern and History of Infectious Diseases With The Nutritional Status of Toddlers


Pola Pemberian Makan dan Riwayat Penyakit Infeksi Dengan Status Gizi Balita

##article.authors##

DOI:

https://doi.org/10.21070/ups.854

Keywords:

Feeding patterns, Nutritional status, Infectious disease

Abstract

Nutritional status is a condition that is determined by the degree of physiological. Diet and history of infections in children under five are two factors that have a direct impact on their nutritional condition. The purpose to evaluate the relationship between eating habits and medical history and nutritional status in children under the age of five. Observational analytic design and a cross-sectional technique. The population all students and guardians of Kindergarten Tegalasri Village, Wlingi District, Blitar Regency, totaling 91 people. Samples using a purposive sampling strategy, resulting in 48 samples who met the inclusion criteria. Questionnaires such as direct measurements with anthropometric observation sheets. The results with Chi Square showed that diet had a p value of 0.083 > 0.05 and a history of viral diseases had a p value of 0.855 > 0.05, shows that diet and history of infectious diseases have nothing to do with toddler status.

Downloads

Download data is not yet available.

References

A. S. Lubis, “Faktor yang berhubungan dengan status gizi balita di desa padang kahombu kecamatan batang angkola kabupaten tapanuli selatan tahun 2021,” 2022.

L. Cheng and Z. Liang, “HUBUNGAN PENYAKIT INFEKSI DENGAN STATUS GIZI BALITA DI WILAYAH KERJA PUSKESMAS ANREAPI KABUPATEN POLEWALI MANDAR,” vol. 3, no. 1, pp. 51–56, 2017.

A. W. Zelita Oktarindasarira, Nurul Indah Qariati, “Hubungan Pengetahuan, Pekerjaan Ibu Dan Pendapatan Keluarga Dengan Status Gizi Balita Di Wilayah Kerja Puskesmas Tapin Utara,” J. Chem. Inf. Model., vol. 11564 LNCS, no. 9, p. 41, 2019.

Z. Arifin, “Gambaran Pola Makan Anak Usia 3-5 Tahun Dengan Gizi Kurang Di Pondok Bersalin Tri Sakti Balong Tani Kecamatan Jabon –Sidoarjo,” Midwiferia,2016, vol. 1, no. 1, p. 16, 2016, doi: 10.21070/mid.v1i1.345.

E. G. Cono, M. P. M. Nahak, and A. M. Gatum, “Hubungan Riwayat Penyakit Infeksi dengan Status Gizi pada Balita Usia 12-59 Bulan di Puskesmas Oepoi Kota Kupang,” Chmk Heal. J., vol. 5, no. 1, p. 16, 2021.

S. Mona, “Jurnal Keperawatan Muhammadiyah Bengkulu,” Sereal Untuk, vol. 8, no. 1, p. 51, 2021.

N. Anggraeni and O. W. K. Handayani, “Pola Asuh dan Pelayanan Kesehatan pada Masa Pandemi Terhadap Kejadian Stunting Balita di Kabupaten Kendal,” Indones. J. Public Heal. Nutr., vol. 1, no. 1, pp. 101–113, 2021, [Online]. Available: http://journal.unnes.ac.id/sju/index.php/IJPHN

A. Alimuddin, “Gambaran Ketersediaan Pangan dan Pendapatan Rumah Tangga Terhadap Status Gizi Balita dari Keluarga Pemulung di Tempat Pembuangan Akhir (TPA) Antang Kelurahan Tamangapa Kota Makassar Tahun 2012,” pp. 1–63, 2012.

J. Jumiatun, “Hubungan Pola Pemberian Makanan dengan Status Gizi Balita Umur 1-5 Tahun di Desa Ngampel Kulon Kecamatan Ngampel Kabupaten Kendal,” J. Kebidanan Harapan Ibu Pekalongan, vol. 6, no. 5, pp. 218–224, 2019, doi: 10.37402/jurbidhip.vol6.iss2.58.

N. A. A. S. Muhammad, “Penyakit Infeksi Dan Pola Makan Dengan Kejadian Status Gizi Kurang Berdasarkan Bb/U Pada Balita Usia 6-24 Bulan Di Wilayah Kerja Puskesmas Tanah Sepenggal,” Kementeri. PPN/Bappenas, vol. 7, no. 1, p. 66, 2018.

M. Puspitasari, “Literature Review: Penyakit Infeksi dengan Status Gizi Pada Balita,” J. Kesehat., vol. 14, no. 1, pp. 18–22, 2021, doi: 10.32763/juke.v14i1.250.

G. Sari, G. Lubis, and E. Edison, “Hubungan Pola Makan dengan Status Gizi Anak Usia 3-5 tahun di Wilayah Kerja Puskesmas Nanggalo Padang 2014,” J. Kesehat. Andalas, vol. 5, no. 2, pp. 2014–2017, 2016, doi: 10.25077/jka.v5i2.528.

M. S. Setiyani, “Pengaruh Pola Pemberian Makan Terhadap Status Gizi Balitadi Wilayah Kerja Puskesmas Astanajapura Kabupaten Cirebon Tahun 2019,” vol. 5, no. 4, pp. 1–9, 2020.

D. A. Ofori et al., “Peraturan Menkes RI Nomor 2 Tahun 2020 Tentang Standar Antropometri Anak,” Molecules, vol. 2,

M. S. Putri, N. Kapantow, and S. Kawengian, “Hubungan Antara Riwayat Penyakit Infeksi Dengan Status Gizi Pada Anak Batita Di Desa Mopusi Kecamatan Lolayan Kabupaten Bolaang Mongondow,” J. e-Biomedik, vol. 3, no. 2, pp. 1–5, 2015, doi: 10.35790/ebm.3.2.2015.8461.

T. A. E. Permatasari, “Pengaruh Pola Asuh Pembrian Makan Terhadap Kejadian Stunting Pada Balita,” J. Kesehat. Masy. Andalas, vol. 14, no. 2, p. 3, 2021, doi: 10.24893/jkma.v14i2.527.

S. G. Yeni Novianti, “Begini Pola Makan Sehat Anak Usia 1-3 Tahun yang Tepat.” 2022.

C. Khairunnisa and R. S. Ghinanda, “Hubungan Karakteristik Ibu Dengan Status Gizi Balita Usia 6-24 Bulan Di Puskesmas Banda Sakti Tahun 2021,” J. Pendidik. Tambusai, vol. 6, no. 1, pp. 3436–3444, 2022, [Online]. Available: https://www.jptam.org/index.php/jptam/article/download/3412/2906

R. S. Anggari et al., “Pola Asuh Pemberian Makan Terhadap Status Gizipada Anak Usia Pra Sekolah (3-5 Tahun) di Desa Tegalharjo.”

M. Retnowati, “Hubungan Antara Status Gizi Balita Dengan Kejadian ISPA (Infeksi saluran Pernafasan Akut) Pada Balita Di Puskesmas Karanglewas,” Viva Med.J. Kesehatan, Kebidanan, dan Keperawatan, vol. 12, no. 1, pp. 97–106, 2019, [Online]. Available:http://ejournal.uhb.ac.id/index.php/VM/article/download/500/43

Posted

2023-04-17