Preprint has been submitted for publication in journal
Preprint / Version 1

Relationship Between Group Cohesivity and Social Loafing in Students Who Follow UKM


Hubungan Antara Kohesivitas Kelompok dengan Social Loafing Pada Mahasiswa yang Mengikuti UKM

##article.authors##

DOI:

https://doi.org/10.21070/ups.817

Keywords:

Group Cohesivitas, Social Loafing, Student

Abstract

This study aims the relationship between group cohesiveness and social loafing among students who take part in UKM at the Muhammadiyah University of Sidoarjo. Social loafing is influenced by several factors, one of which is group cohesiveness.  The population for  was 547 members, while the sample size was 232 members. The sampling technique of this study a non-probability sampling technique in the form of quota sampling, the data analysis in this study is Pearson's Product Moment correlation technique with the help of SPSS 26 for Windows. Based on the results of the correlation analysis, it showed that the correlation coefficient was r_xy = -0.286. There was a negative relationship between group cohesiveness and social loafing among students participating in UKM at Muhammadiyah University of Sidoarjo. The relationship between of group cohesiveness on social loafing is 8.2%.

Downloads

Download data is not yet available.

References

A. A. Hanggardewa, “Hubungan Kohesivitas Kelompok dengan Komitmen Organisasi Pada Anggota Organisasi Mahasiswa Universitas Negeri Surabaya Periode,” 2017.

P. G. Mahardhika, “Hubungan Identitas Sosial dengan Harga Diri pada Mahasiswa yang Mengikuti UKM Olahraga,” Jurnal Psikologi, p. 6, 2021.

E. S. D. Krisnasari and J. Tjahjo Purnomo, “Hubungan Kohesivitas dengan Kemalasan Sosial Pada Mahasiwa,” Jurnal Psikologi, vol. 13, no. 1, pp. 13–21, 2017, doi: 10.24014/jp.v13i1.2586.

I. M. Agung, R. Susanti, and R. F. Yunis, “Psychometric Properties and Structure of Social Loafing Scale on Undergraduate Student,” Jurnal Psikologi, vol. 15, pp. 141–147, 2019.

I. P. Wulansari, “Hubungan Antara Kohesivitas Kelompok Dengan Social Loafing Pada Mahasiswa,” Jurnal Psikologi, vol. 53, no. 9, pp. 1689–1699, 2018, [Online]. Available: http://eprints.mercubuana-yogya.ac.id/3636/

N. Fajrin and A. Abdurrohim, “Hubungan Antara Kohesivitas Kelompok Dan Efikasi Diri Dengan Kemalasan Sosial Pada Anggota Organisasi,” Proyeksi, vol. 13, no. 2, p. 187, 2020, doi: 10.30659/jp.13.2.187-196.

I. B. I. Narotama and I. M. Rustika, “Peran harga diri dan efikasi diri terhadap social loafing pada mahasiswa preklinik Program Studi Sarjana Kedokteran dan Profesi Dokter Fakultas Kedokteran Universitas Udayana Ida Bagus Indra Narotama dan I Made Rustika,” 2019.

E. W. H. Paksi, R. Okfrima, and R. Mariana, “Hubungan Antara Kohesivitas Dan Motivasi Berprestasi Dengan Kemalasan Sosial (Social Loafing) Pada Mahasiswa Jurusan Psikologi Universitas Negeri Padang,” Psyche 165 Journal, vol. 13, no. 1, pp. 53–59, 2020, doi: 10.35134/jpsy165.v13i1.45.

H. Zulfiani, M. Risqi, and J. M. Ramadhan, “Kohesivitas Kelompok ditinjau dari Komunikasi Interpersonal dan Komitmen Organisasi pada Organisasi Mahasiswa,” Psyche 165 Journal, vol. 14, no. 1, pp. 53–58, 2021, doi: 10.35134/jpsy165.v14i1.96.

R. Rita, S. A. Mardhiyah, and M. Z. Fikri, “Kohesivitas Dan Social Loafing Dalam Pembelajaran Kelompok Pada Siswa SMAN 1 Indralaya,” Insight : Jurnal Pemikiran dan Penelitian Psikologi, vol. 15, no. 2, p. 220, 2019, doi: 10.32528/ins.v15i2.1850.

N. Ihsan, Zulma, and Ardhiansyah, “Hubungan Antara Daya Ledak Otot Tungkai dan Daya Tahan Aerobik dengan Kemampuan Tendangan Depan Atlet Pencak Silat Perguruan Pedang Laut Pariaman,” Journal Performa Olahraga, vol. 03, 2018.

N. Arishanti and A. Juniarly, “Hardiness, Penyesuaian Diri dan Stres Pada Siswa Taruna,” 2019.

S. E. Fitria and V. F. Ariva, “Analisis Faktor Kondisi Ekonomi, Tingkat Pendidikan Dan Kemampuan Berwirausaha Terhadap Kinerja Usaha Bagi Pengusaha Pindang Di Desa Cukanggenteng,” Jurnal Manajemen Indonesia, vol. 18, no. 3, pp. 197–208, 2018.

V. Julianto, R. A. Cahayani, S. Sukmawati, and E. S. R. Aji, “Hubungan antara Harapan dan Harga Diri Terhadap Kebahagiaan pada Orang yang Mengalami Toxic Relationship dengan Kesehatan Psikologis,” Jurnal Psikologi Integratif, vol. 8, no. 1, p. 103, 2020, doi: 10.14421/jpsi.v8i1.2016.

A. S. Rahayu and A. A. Rahman, “Peran Moderasi Efikasi Diri Terhadap Hubungan Antara Kohesivitas Kelompok Dan Kemalasan Sosial,” Jurnal Ecopsy, vol. 6, no. 2, pp. 81–85, 2019, doi: 10.20527/ecopsy.v6i2.6447.

A. Rahmi, E. Suwarni, and Y. M. Rahmawati, “Pengaruh Kohesivitas Terhadap Perilaku Kemalasan Sosial Dalam Pengerjaan Tugas Kelompok Selama Belajar Dari Rumah Pada Mahasiswa Psikologi 2020 Universitas Al-Azhar Indonesia,” Journal Psychology, pp. 1–13, 2021, [Online]. Available: https://eprints.uai.ac.id/1692/%0Ahttps://eprints.uai.ac.id/1692/1/ILS0142-21_Isi-Artikel.pdf

T. L. Rizki, “Hubungan Antara Social Loafing dengan Perilaku Prososial di SMK Yabri Terpadu,” Journal Psychology, 2021.

S. S. U. Panjaitan, M. El Akmal, and R. Mirza, “Social Loafing Ditinjau Dari Kohesivitas Pada Mahasiswa Fakultas Kesehatan Masyarakat Universitas Prima Indonesia Di Sumatera,” Jurnal Diversita, vol. 5, no. 2, pp. 76–85, 2019, doi: 10.31289/diversita.v5i2.2319.

A. N. Saiful, A. Khumas, and N. Fahri, “Hubungan Motif dengan Kemalasan Sosial pada Mahasiswa,” Jurnal Psikologi Talenta Mahasiswa, vol. 1, no. 2, pp. 145–154, 2021.

Posted

2023-04-13