The Effect of Compost and Trichoderma sp Dosage on Lettuce Growth and Yield (Lactuca sativa L.) var. siomak
Pengaruh Dosis Kompos dan Trichoderma sp Terhadap Pertumbuhan dan Hasil Selada (Lactuca sativa L.) var. Siomak
DOI:
https://doi.org/10.21070/ups.521Keywords:
Compost , Doses, Trichoderma sp, lettuce, SiomakAbstract
This study aims to determine the effect of compost dose and Trichoderma sp. Against the growth and yield of lettuce (Lactuca sativa L var. siomak). This research was conducted on land in Tebel Village, Gedangan District, Sidoarjo Regency in October-December 2022. This study used a factorial Randomized Group Design (RAK) and a direct test using tabel Tukey. The first factor is the treatment of Trichoderma sp which consists of 2 levels, without Trichoderma sp and using Trichoderma sp while the second factor is the compost dose consisting of 4 levels, namely, 100, 200,300 and 400 tons/ hectare. The results of the variety analysis showed that there was an interaction between the dose of compost and Trichoderma sp in the variable of observing plant length at the age of 7 and 35 hst and in the variable number of leaves.
Downloads
References
K. Ramdani, “Pemanfaatan Limbah Kulit Pisang Untuk Menghasilkan Pupuk Organik Cair ( Poc ),” pp. 1–7, 2004.
S. Samson, “495-1418-1-Sm,” J. Biol. Sci. Dan Educ. 2016, vol. 5, no. 2, pp. 152–158, 2016.
Nunik, “Pengomposan sampah organik (kubis dan kulit pisang) dengan menggunakan em4,” vol. 12, no. 1, pp. 38–43, 2018.
I. G. N. Puger, “Sampah Organik, Kompos, Pemanasan Global,” Agro Bali (Agricultural Journal), vol. 1, no. 2, pp. 127–136, 2018.
W. A. Akbari, “Pemanfaatan Limbah Kulit Pisang Dan Tanaman Mucuna Bracteata Sebagai Pupuk Kompos,” J. Teknol. Lingkung. Lahan Basah, vol. 3, no. 1, pp. 1–10, 2015, doi: 10.26418/jtllb.v3i1.11424.
N. Dakiyo, H. Gubali, and N. Musa, “Respon Pertumbuhan dan Hasil Tanaman Selada Merah ( Lactuca sativa L .) pada Tingkat Naungan dan Media Tanam yang Berbeda,” J. Agroteknotropika, vol. 11, no. 1, pp. 24–32, 2022.
M. M. Latif, “Karakteristik Kompos Yang Dibuat Dari Kombinasi Feses Ayam Petelur Dengan Limbah Kulit Pisang (Musa Paradisiaca) Menggunakan Trichoderma Sp. Sebagai Dekomposer,” 2019.
BPS, “Statistik Indonesia 2015 Tanaman Holtikultura,” pp. 7–8, 2015.
M. D. Haryani and Apriyai, “Strategi Pemasaran Sayuran Selada Siomak di MDH Bandar Lampung,” Karya Ilm. Mhs. [Agribisnis], pp. 1–6, 2019.
D. Novianti, “Perbanyakan Jamur Trichoderma sp pada Beberapa Media,” Sainmatika J. Ilm. Mat. dan Ilmu Pengetah. Alam, vol. 15, no. 1, p. 35, Jul. 2018, doi: 10.31851/sainmatika.v15i1.1763.
Sutrisno, “Peranan Trichoderma Terhadap Pertumbuhan dan Hasil Tanaman Kedelai ( Glycine max ) Pada Kondisi Cekaman Kekeringan,” vol. 6, no. 1, pp. 76–86, 2022.
Sutarman, “Uji Trichoderma Harzianum Sebagai Biofertilizer Dan Biopestisida Untuk Pengendalian Hawar Tajuk Dan Layu Tanaman Kentang,” Semin. Nas. Fak. Pertan. Univ. Muhammadiyah Purwokerto, pp. 209–217, 2017.
D. Prasetyo and R. Evizal, “Pembuatan dan Upaya Peningkatan Kualitas Pupuk Organik Cair,” J. Agrotropika, vol. 20, no. 2, p. 68, 2021, doi: 10.23960/ja.v20i2.5054.
R. A. Laksono, “Interval Waktu Pemberian Nutrisi Terhadap Produksi Tanaman Selada Hijau (Lactucasativa L) Varietas New Grand Rapid Pada Sistem Aeroponik Rommy,” vol. 9, no. 1, pp. 1–6, 2021.
Ryan Yurdani, “Budidaya Tanaman Kacang Tanah (Arachis Hypogaea L.) Dengan Berbagai Dosis Pupuk Kandang Kotoran Ayam Dan Abu Sekam Padi Pada Lahan Rawa Lebak,” Sekol. tinggi ilmu Pertan., vol. 8, no. 5, p. 55, 2019.
S. A. Nio and P. Torey, “Karakter morfologi akar sebagai indikator kekurangan air pada tanaman (Root morphological characters as water-deficit indicators in plants),” J. Bios Logos, vol. 3, no. 1, 2013, doi: 10.35799/jbl.3.1.2013.3466.
I. Wardhana, “Kambing Dan Interval Waktu Aplikasi Pupuk Cair Super Bionik (Response Growth And Production Lettuce Plants ( Lactuca sativa L .),” Agritop J. Ilmu-ilmu Pertan., vol. 2, no. 7, pp. 165–185, 2015.
Novriani, “Respon Tanaman Selada (Lactuca Sativa L) Terhadap Pemberian Pupuk Organik Cair Asal Sampah Organik Pasar,” Skripsi, vol. 9, no. 2, pp. 57–61, 2014, [Online]. Available: https://jurnal.um-palembang.ac.id/klorofil/article/view/112
Suparyanto dan Rosad, “Respon Pertumbuhan Tanaman Segau/Sawi Dayak Pada Perlakuan Pupuk Kotoran Ayam dan Kompos Kambing,” Suparyanto dan Rosad, vol. 5, no. 3, pp. 248–253, 2020.
Muhammad taufik, “Efektivitas Agens Antagonis Tricoderma Sp pada Berbagai Media Tumbuh Terhadap Penyakit Layu Tanaman tomat,” J. Agribisnis Perikan., vol. 7, no. 3, pp. 55–67, 2018.
D. Arisanti, “Ketersedian Nitrogen Dan C-Organik Pupuk Kompos Asal Kulit Pisang Goroho Melalui Optimalisasi Uji Kerja Kultur Bal,” vol. 1, no. 1, pp. 1–3, 2018.
S. Yuniati and others, “Efek Pemberian Pupuk Organik Cair Terhadap Pertumbuhan dan Produksi Tanaman Selada (Lactuca sativa L.),” J. Agriyan J. Agroteknologi Unidayan, vol. 8, no. 2, pp. 980–986, 2022.
A. Edy, “Pertumbuhan dan Kadar Kalsium Tanaman Selada (Lactuca sativa) dengan Pemberian Pupuk Organik Cair (POC) Berbahan Limbah Ampas Teh dan Limbah Tulang Ikan Lele,” pp. 1–14, 2017.
H. Hanipah, N. Hadirocmat, and O. Hidayat, “Pengaruh Konsentrasi Pupuk Organik Cair Dan Takaran Pupuk Kandang Sapi Terhadap Pertumbuhan Dan Hasil Tanaman Selada (Lactuca sativa L.) Varietas Grand Rapids,” OrchidAgro, vol. 1, no. 1, p. 7, 2021, doi: 10.35138/orchidagro.v1i1.231.
Downloads
Additional Files
Posted
License
Copyright (c) 2023 UMSIDA Preprints Server
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.