Increasing The Productivity Of Screen Printed T-Shirts Production Using Lean Manufacturing and Kaizen Methods
Peningkatan Produktivitas Produksi Kaos Sablon Menggunakan Metode Lean Manufacturing dan Kaizen
DOI:
https://doi.org/10.21070/ups.9370Keywords:
Lean Manufacturing, Kaizen, Current Value Stream Mapping, Value Stream Analysis Tools, wasteAbstract
Screen-printed t-shirt production is part of the rapidly growing creative industry in Indonesia, but still faces various obstacles such as wasted time, inefficient use of materials, and inconsistent production results. This study aims to increase the productivity of screen-printed t-shirt production through the implementation of Lean Manufacturing using Current Value Stream Mapping (CVSM), Value Stream Analysis Tools (VALSAT) showing the largest waste occurs in the processing (25%) and waiting (20%) categories, which are caused by non-standardized SOPs, long screen setup times, old machines, and inconsistent raw material quality. Implementation of improvements resulted in a decrease in cycle time from 22,007 seconds to 14,892 seconds, a reduction in potential defects, and a decrease in waiting time between processes. Meanwhile, the Kaizen approach is able to optimize production flow, reduce waste, improve quality, and accelerate order completion, thereby increasing the competitiveness of MSMEs in the creative industry.
Downloads
References
N. K. Afandi and W. Sulistiyowati, “Analisa Peningkatan Kualitas Produk Di CV . XYZ Dengan Metode Six Sigma,” Semin. Nas. Inov. Teknol., pp. 191–196, 2022.
E. S. Edi Prasetyo and T. Hernawati, “Penerapan Lean Manufacturing Untuk Mengurangi Waste Pada Cat Tanki Dengan Metode WRM dan WAQ,” J. Ind. Manuf., vol. 8, no. 1, p. 27, 2023.
M. I. Adelino, M. Fitri, A. Y. Putri, and M. Farid, “Penerapan Lean Manufacturing Untuk Meminimalkan Pemborosan,” Rang Tek. J., vol. 6, no. 1, pp. 189–195, 2023.
I. A. S. Wulandari, “Increasing Environment Productivity of Crispy Fried Chicken Vendors Using the Green Productivity Method,” Procedia Soc. Sci. Humanit., vol. 3, no. c, pp. 1–7, 2022.
R. Ferdiansyah, N. Budiharti, and E. Adriantantri, “Penerapan Lean Manufacturing Untuk Mengurangi Waste Menggunakan Metode Value Stream Mapping Pada Umkm Sambel Pecel Mbak Ti,” J. Valtech (Jurnal Mhs. Tek. Ind., vol. 6, no. 1, pp. 1–7, 2023.
E. D. Krisnanti and A. K. Garside, “Penerapan Lean Manufacturing untuk Meminimasi Waste Percetakan Box,” J. INTECH Tek. Ind. Univ. Serang Raya, vol. 8, no. 2, pp. 99–108, 2022.
P. D. Larasati and P. W. Laksono, “Implementasi Lean Manufacturing untuk Mempersingkat Lead Time di PT XYZ dengan Metode Value Stream Mapping,” Semin. dan Konf. Nas. IDEC 2022, pp. 1–8, 2022.
L. E. Laurentine, L. O. Ahmad Safar Tosungku, and L. D. Fatimahhayati, “Analisis Pengendalian Kualitas Produk Sepatu Menggunakan Metode Six Sigma Dan Kaizen Pada Cv. Sepatu Sani Malang Jawa Timur,” PROFISIENSI J. Progr. Stud. Tek. Ind., vol. 10, no. 1, pp. 41–48, 2022.
D. Maryadi, R. A. N. Moulita, F. Suryani, Azhari, and T. Tamalika, “Sosialisasi Penerapan Continuos Improvement (Kaizen) Pada UMKM Percetakan Al-Tisyah Di Kota Palembang,” J. Akad. Pengabdi. Masy., vol. 2, no. 1, pp. 97–103, 2024.
I. F. Latiep, B. Majid, and J. B. Halik, “Penerapan Konsep Kaizen Dalam Upaya Peningkatan Brand Awareness Pada Universitas Megarezky,” Account. Prof. J., vol. 5, no. 2, pp. 167–178, 2023.
S. Sudarto, “Peningkatan Produktifitas Menggunakan Metode Lean Manufacturing Dengan Study Tools 5S Dan Six Sigma Pada Rantai Produksi Di Pt. Cort Indonesia,” J. Sci. Nusant., vol. 3, no. 1, pp. 22–31, 2023.
S. Suhartini and M. Ramadhan, “Analisis Pengendalian Kualitas Untuk Mengurangi Cacat Pada Produk Sepatu Menggunakan Metode Six Sigma dan Kaizen,” Matrik, vol. 22, no. 1, p. 55, 2021.
J. Jurnal, I. I. Mea, M. Shidqi, A. Putro, and S. Nursyamsiah, “ANALISIS IMPLEMENTASI LEAN MANUFACTURING DENGAN METODE 5S PADA STARTUP MANUFAKTUR DI INDONESIA JIMEA | Jurnal Ilmiah MEA ( Manajemen , Ekonomi , dan Akuntansi ),” vol. 8, no. 3, pp. 1800–1817, 2024.
A. B. Syaher, Syaher, M. Mukti, I. Ramadhan, and A. Z. Alfaritsy, “Pendekatan Lean Manufacturing Menggunakan Metode Value Stream Mapping ( Vsm ) Pada Umkm Samikem Sablon,” J. Ilm. Penelit. Mhs., vol. 2, no. 4, pp. 423–432, 2024.
“W. T. W. Siagian dan J. A. Saifudin, “ANALISIS PENERAPAN LEAN MANUFACTURING DENGAN METODE VSM (VALUE STREAM MAPPING) GUNA MENGURANGI WASTE DAN CYCLE TIME PADA PROSES PRODUKSI KERAMIK DI PT XYZ,” Journal of Industrial Engineering and Management, vol. 19, no. 2, pp. 242-253, 2024.
H. Kartika, “Penerapan Lean Kaizen untuk Meningkatkan Produktivitas Line Painting pada Bagian Produksi Automotive dengan Metode PDCA,” J. Sist. Tek. Ind., vol. 22, no. 1, pp. 22–32, 2020.
K. Nabila and R. Rochmoeljati, “Analisis Pengendalian Kualitas Menggunakan Metode Six Sigma Dan Perbaikan Dengan Kaizen,” Juminten, vol. 1, no. 1, pp. 116–127, 2020.
A. Y. Pradana, “Pradana, “Peningkatan Produktivitas Produksi Kain Batik Menggunakan Metode Lean Dan Kaizen Di Umkm Sanggar Batik Jumputan Maharani,” J. DISPROTEK, vol. 11, no. 1, pp. 1–6, 2020.
H. Irwan, V. M. Afma, and A. Falindo, “IMPLEMENTASI METODE FAILURE MODE EFFECT ANALYSIS DAN PDCA UNTUK MENINGKATKAN PRODUKTIVITAS FATTY ACID ( Studi Kasus : PT . EO-Industri Kimia ),” vol. 7, no. 2, pp. 320–330, 2024.
Downloads
Additional Files
Posted
License
Copyright (c) 2025 UMSIDA Preprints Server

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
