Preprint has been published in a journal as an article
Preprint / Version 1

Strategy To Improve The Quality Of Superior Puli Cracker Products From Mojoanyar Village Using The SWOT And Fault Tree Analysis Methods

Strategi Peningkatan Kualitas Produk Krupuk Puli Unggulan Desa Mojoanyar Dengan Metode Swot dan Analisa Pohon Kesalahan

##article.authors##

DOI:

https://doi.org/10.21070/ups.8466

Keywords:

Matrik IFE, Matrik EFE, EFAS, SWOT;, Fault Tree Analysis

Abstract

Research result Puli Gendar Mawar is a home business that produces puli crackers. Choosing the right marketing strategy will greatly help the company in competing and excelling. The purpose of this study is to obtain a SWOT strategy, to determine the measurement strategy, and to determine product failure consisting of FTA. In Puli Gander Mawar UMKM to determine the type of SWOT strategy and to determine the intensive. The methods used are SWOT and FTA. The use of the SWOT Matrix is justified by its fast, effective, and efficient ability to identify opportunities that are relevant to the development, decision making, and expansion of the organization's vision and mission. FTA is an instrument used to determine failures against various alternative choices. The results of this study
are that the strategy used is intensive which is in quadrant III. The strategy in quadrant III is the Strength-Threat (ST) strategy

Downloads

Download data is not yet available.

References

R. A. Istifarin, I. Maflahah, and M. Mojiono, “Aplikasi Statistical Quality Control pada Pengendalian Kualitas Kerupuk Puli di UKM Kerupuk Puli Fitri,” EDUFORTECH, vol. 9, no. 1, pp. 30–42, Mar. 2024.

V. Amalia and E. Adriantantri, “Analisis Pengukuran Efisiensi Supplier Bahan Baku Kerupuk Kulit Sapi Guna Mengetahui Supplier Tetap Pada Umkm Bagus Surya Mojokerto,” vol. 3, no. 2, 2020.

N. Adha and D. R. L. Vahlevi, “Analisis Swot Dalam Strategi Pengembangan Home Industri Kerupuk Puli Ud. Viskar Mandiri,” Vol. 3, 2022.

S. Novita, “Analisis Swot, Ife, Efe Dan Matriks Qspm Dalam Strategi Pengembangan Bisnis Rs Xyz,” vol. 6, 2023.

I. I. Sholeh and B. Hartono, “Strategi Pengembangan Pemasaran Kerupuk ‘UD AGUNG’ dengan Metode Analisis SWOT,” JP, vol. 20, no. 1, pp. 84–89, Mar. 2022.

A. F. Mustika, “Untuk Memenuhi Pesyaratan Memperoleh Gelar Sarjana Teknik”.

M. Nur, “Strategi Pemasaran Dengan Menggunakan Metode Swot Di Ukm Xyz,” JUTIN, vol. 4, no. 2, pp. 29– 35, Nov. 2021.

E.- -, “Kajian Penerapan Metode Six Sigma sebagai Alat Peningkatan Kualitas Proses Manufaktur dan Produk di Industri Manufaktur Pulp dan Kertas,” JVTI, vol. 4, no. 2, pp. 30–41, Dec. 2022.

S. Pamungkas, E. Suhendar, and R. Usman, “Implementasi Metode Lean Six Sigma dan Fault Tree Analysis Untuk Peningkatan Kualitas Produk Kulit Kebab Labanese di PT Bangaji Citrarasa Lestari,” Performa, vol. 22, no. 2, p. 98, Sep. 2023.

N. Kamilia and T. Setiyarini, “Strategi Pengembangan Produk Melalui Analisis Strength Weakness Opportunity Threat (SWOT) Pada Industri Rumahan Kerupuk Udang Kwanyar,” JKIM, vol. 1, no. 3, Jan. 2022.

D. J. M. Sari and M. N. Sudjoni, “Strategi Pemasaran Sari Buah Salak (Study Kasus: Pusat Oleh-Oleh Pronojiwo Winna Sari, Desa Pronojiwo Kecamatan Pronojiwo Kabupaten Lumajang”.

F. Zahila, C. Indrawan, R. Y. P. Sianipar, and S. M. Khoiroh, “Peningkatan Produktivitas Umkm Kerupuk Puli Melalui Re- Branding & Digital Marketing Kecamatan Pacet Kabupaten Mojokerto”.

F. Hanafi, M. Rizki, N. Nofirza, and I. Kusumanto, “Analisis Perancangan Strategi Pemasaran Menggunakan Metode SWOT Dan QSPM Di UMKM Pempek Lenlin,” INTECOMS, vol. 6, no. 1, pp. 533–539, Jun. 2023.

R. O. Sav and M. Anis, “Analisis Pengendalian Kualitas Dan Identifikasi Cost Of Quality Pada Produk Gula,” 2023.

A. Setiawan and H. C. Wahyuni, “Integrasi Metode SWOT dan AHP Untuk Merumuskan Strategi Pemasaran (Studi Kasus : PT. Rattan Craft Indonesia),” prozima, vol. 2, no. 1, pp. 12–19, Jun. 2018.

N. Ardiansyah and H. C. Wahyuni, “Analisis Kualitas Produk Dengan Menggunakan Metode FMEA dan Fault Tree Analisys (FTA) Di Exotic UKM Intako,” prozima, vol. 2, no. 2, pp. 58–63, Dec. 2018.

S. Sulasih, “Implementasi Matrik Efe, Matrik Ife, Matrik Swot Dan Qspm Untuk Menentukan Alternatif Strategi Guna Meningkatkan Keunggulan Kompetitif Bagi Usaha Produksi Kelompok Buruh Pembatik Di Keser Notog Patikraja Banyumas,” E-Bis, vol. 3, no. 1, pp. 27–40, Jun. 2019.

Sholihun, “Strategi Keunggulan Kompetitif dalam Penerapan Financial Teknologi: Analisis SWOT dan QSPM Pada Yayasan Darut Taqwa Purwosari Kabupaten Pasuruan,” nisbah, vol. 4, no. 2, pp. 218–239, Jul. 2023.

M. N. Khalim, M. I. Zamzani, and C. D. P. Hertadi, “[No title found],” EJMUNUD, vol. 13, no. 9, p. 1494, Sep. 2024.

M. H. R. Putra and A. Wisnu Aryaseta, “Analisis Strategi Pemasaran Menggunakan Metode SWOT Serta Pendekatan IFAS dan EFAS Pada Rumah Sakit Mata Pasuruan,” TECNOSCIENZA, vol. 8, no. 2, pp. 365–380, Apr. 2024.

N. Hilmiyah, Erwin Permana, Iha Haryani Hatta, and Murti Widyaningsih, “Strategi Pengembangan Usaha Pelaku Umkm Kuliner Pada Masa Pandemi Covid - 19,” Jurnal Riset Bisnis, vol. 5, no. 2, pp. 226–245, Apr. 2022.

Yuliatin Ali Syamsiah, Dwi Sukma Donoriyanto, and Isna Nugraha, “Analisis Resiko Pada UMKM XYZ Menggunakan Analisa Swot,” sscj-amik, vol. 1, no. 6, pp. 425–440, Jan. 2024.

D. R. K. Wijaya and Y. Praharsi, “Pengendalian Keterlambatan Pengiriman Barang Menggunakan Metode Fta Dan Fmea,” vol. 1, no. 1, 2022.

M. Y. Muchsinin and W. Sulistiyowati, “Quality Control Analysis To Reduce Product Defects With The Lean Six Sigma Method And Fault Tree Analysis,” PELS, vol. 3, Jan. 2023.

Z.-S. Qurrotu’aini and M. Ardan, “Analisis Fishbone sebagai Implementasi Solusi Penggunaan Tempat Tidur Belum Ideal Rumah Sakit,” vol. 4, 2023.

Posted

2025-07-15