Preprint has been published in a journal as an article
Preprint / Version 1

Sensory Evaluation of Cucumber Sherbet (Cucumis sativus L.) Based on Variation of Fragrant Pandan (Pandanus amaryllifolius) Juice Concentration and Sweetener Type

Evaluasi Sensori Sherbet Mentimun (Cucumis sativus L.) Berdasarkan variasi Konsentrasi Sari Pandan Wangi (Pandanus amaryllifolius) dan Jenis Pemanis

##article.authors##

DOI:

https://doi.org/10.21070/ups.7829

Keywords:

Cucumber, pandanus extract, sherbet, type of sweetener

Abstract

Sherbet is a refreshing, low-fat food. Cucumber is rich in vitamin C and flavonoids, while fragrant pandan extract provides natural flavor and color. This study examines the organoleptic characteristics of cucumber sherbet based on pandan extract concentration and sweetener type. An organoleptic test was conducted with 30 panelists using nine variations. Data were analyzed using the Friedman test and BNJ 5% test. The novelty of this study lies in the use of cucumber as a sherbet base combined with fragrant pandan extract and various natural sweeteners. Results showed no significant differences in aroma, texture, and taste but a significant difference in color. Using cucumber as a sherbet base combined with fragrant pandan extract and natural sweeteners offers a healthy, low-fat frozen snack alternative.

Downloads

Download data is not yet available.

References

D. A. Febriani, A. Darmawati, and E. Fuskhah, “Pengaruh Dosis Kompos Ampas Teh Dan Pupuk Kandang Ayam Terhadap Pertumbuhan Dan Produksi Mentimun (Cucumis sativus L.),” J. Buana Sains, vol. 21, no. 1, pp. 2527–5720, 2021.

E. Anggraeni, A. Djamaluddin, and D. Ratnasari, “Pembuatan dan Uji Organoleptik Serbuk Instan Mentimun (Cucumis sativus L.) sebagai Antihipertensi dan Penambahan Jeruk Nipis sebagai Rasa Khas (Citrus aurantifolia),” J. Holist. Heal. Sci., vol. 4, no. 2, pp. 120–128, 2020.

S. Maleachi, G. K. Tasmalia, Madeline, and N. Valerie, “Pemanfaatan Biji Nangka Sebagai Bahan Utama Pembuatan Keripik, Kefir, dan Sherbet sebagai Upaya Diversifikasi Pangan,” J. Sosiol. Pertan. dan Agribisnis, vol. 5, no. 1, pp. 01–14, 2023, doi: 10.55542/juspa.v5i1.509.

Rachmi et al., “Inovasi Sherbet Wortel dan Ubi Jalar Cilembu untuk Meningkatkan Asupan Vitamin A dan Kalsium Balita,” Ris. Kesehat. Politek. Kemenkes Bandung, vol. 11, no. 2, pp. 118–129, 2019.

O. J. Mohammed and S. J. Mahmood, “Using of maple syrup as an alternative to sucrose and whey in making healthy functional sherbet-ice,” Food Res., vol. 6, no. 1, pp. 269–273, 2022, doi: 10.26656/fr.2017.6(1).228.

K. B. Lewerissa, S. Palimbong, and I. C. T. Harryanto, “Tempe Sebagai Bahan Dasar Pembuatan Sherbet Rendah Lemak dan Gula,” Sci. Technol. Manag. J., vol. 2, no. 2, pp. 45–50, 2022, doi: 10.53416/stmj.v2i2.90.

R. C. Ariyanto, E. N. Dewi, and R. A. Kurniasih, “Pengaruh Penambahan Sari Mentimun (Cucumis sativus) pada Pembuatan Spirulina plantesis Bubuk terhadap Karakteristik Fisikokimia Biskuit,” J. Ilmu dan Teknol. Perikan., vol. 4, no. 2, pp. 85–92, 2022, doi: 10.14710/jitpi.2022.13244.

G. N. Lingling, “Potensi Ekstrak Daun Pandan Wangi ( Pandanus amaryllifolius Roxb ) Sebagai Antibakteri Pada Sediaan Gel Facial Wash,” Pros. Work. dan Semin. Nas. Farm. 2022, vol. 1, no. 1, pp. 283–294, 2022.

Mihrani, Anzar, and M. Azhar, “Penggunaan Ekstrak Daun Pandan Wangi (Pandanus amaryllifolius) pada Air Minum terhadap Kualitas Daging Ayam Broiler,” J. Trit., vol. 13, no. 2, pp. 264–271, 2022, doi: 10.47687/jt.v13i2.273.

R. Alfadila, R. B. K. Anandito, and Siswanti, “Pengaruh Pemanis terhadap Mutu Fisik, Kimia, dan Sensoris Es Krim Sari Kedelai Jeruk Manis (Citrus sinensis),” J. Teknol. Has. Pertan., vol. 13, no. 1, pp. 1–11, 2020, doi: 10.20961/jthp.v13i1.40319.

D. Astuti, K. Kawiji, and E. Nurhartadi, “Kajian Sifat Fisik, Kimia dan Sensoris Crackers Substitusi Tepung Sukun (Artocarpus communis) Termodifikasi Asam Asetat Dengan Penambahan Sari Daun Pandan Wangi (Pandanus amaryllifolius),” J. Teknol. Has. Pertan., vol. 11, no. 1, p. 1, 2018, doi: 10.20961/jthp.v11i1.29086.

S. . Nurbaya, L. Hudi, I. . Nurmalasari, and A. . Amalia, “Kadar Vitamin C dan Karakteristik Organoleptik Sorbet Mentimun Rendah Gula,” Pros. Semin. Nas. Teknol. Pangan, pp. 117–121, 2020.

R. Bachtiar, W. Warkoyo, and S. Winarsih, “Pengaruh Konsentrasi Sari Daun Pandan Wangi (Pandanus amaryllifolius) dan Metode Pemanasan Terhadap Karakteristik Fisikokimia Sari Kedelai Devon I,” Food Technol. Halal Sci. J., vol. 5, no. 2, pp. 232–243, 2023, doi: 10.22219/fths.v5i2.22055.

A. Nurjaman, “Analisis Mesin Pemutar Es Krim Dengan Sistem Control Timer,” J. Media Teknol., pp. 171–180, 2014.

F. D. Purnama and D. N. Azizah, “Mempelajari Konsentrasi Sari Daun Bayam Merah (Amaranthus Tricolor L.) Terhadap Karakteristik Bakso Ayam,” Edufortech, vol. 5, no. 2, 2020, doi: 10.17509/edufortech.v5i2.28813.

M. Z. S. Mubarak, A. M. Romdhani, and M. N. Mulyadi, “Pengaruh Penambahan Ekstrak Daun Pndan (Pandanus amaryllifolius) Terhadap pH dan Respons Organoleptik Nira Siwalan (Borassus flabellifer) Selama Penyimpanan,” J. Trop. AgriFood, vol. 5, no. 2, pp. 67–72, 2023, [Online]. Available: https://e-journals.unmul.ac.id/index.php/JTAF/article/view/12354/pdf

Y. Tumober, L, A, A. Yelnetty, R. Hadju, and G. Rembet, G, D, “Pengaruh Persentase Carboxy methyl Cellulose ( CMC ) terhadap Waktu Leleh , pH , dan Sifat Sensoris Es Krim Probiotik,” J. Zootec, vol. 41, no. 2, pp. 561–568, 2021.

A. Oktafiyani and D. U. M. Susilo, “Pembuatan Es Krim Ubi Jalar Ungu dengan Variasi Jumlah Siklus Pengocokan-Pembekuan,” Agrofood J. Pertan. dan Pangan, vol. 1, no. 2, pp. 20–26, 2019.

R. Ridoni, R. Radam, and Fatriani, “Analisis Kualitas Madu Kelulut (Trigona sp) dari Desa Mangkauk Kecamatan Pengaron Kabupaten Banjar,” J. Sylva Sci., vol. 03, no. 2, pp. 346–355, 2020.

I. Y. Wardhani, A. A. Fikri, M. K. Rizqi, N. F. Aryani, F. Rohmawati, and M. Choir, “Analisis Komparasi Kualitas Madu di Kudus Raya Pantura Jawa Tengah,” NCOINS Natl. Conf. Islam. Nat. Sci., vol. 3, pp. 86–92, 2023.

S. R. Nurbaya, W. D. R. Putri, and E. S. Murtini, “Pengaruh Campuran Pelarut Aquades-Etanol Terhadap Karakteristik Ekstrak Betasianin dari Kulit Buah Naga Merah (Hylocereus polyrhizus),” J. Teknol. Pertan., vol. 19, no. 3, pp. 153–160, 2018.

Posted

2025-04-28