DOI of the published article https://doi.org/10.61796/ijmi.v2i1.285
Science Perspective: A Study of Calories in Brow Rice Fried Rice
Perspektif Sains: Kajian Kalori pada Nasi Goreng Beras Merah
DOI:
https://doi.org/10.21070/ups.7219Keywords:
low-calorie fried rice, brown rice, healthy food, calorie control, high nutrition.Abstract
This study aims to analyze and compare the calorie content of fried rice made from white rice and brown rice, with a focus on nutritional value and potential health benefits. Using a literature study method complemented by laboratory-based calorie calculations, data was collected from previous scientific publications and experimental analysis, including evaluation of the macronutrient composition and calorie content of both variants. The research results show that brown rice fried rice contains 115.32 kcal per 150 grams, slightly lower than white rice fried rice which has 115.56 kcal. such as a higher complex carbohydrate content and a lower glycemic index. This research introduces a new perspective on the nutritional profile of fried rice using brown rice as the main ingredient. Unlike previous research, this study emphasizes the potential of brown rice in creating and nutrient-rich fried rice variant, which suits modern dietary needs and contributes to Indonesian culinary innovation.
Downloads
References
Hidayati, Ratna, Dan R. Ismawati, “Peningkatan Kualitas Olahan Beras Sebagai Bahan Makanan Pokok Melalui Penambahan Daun Kelor,” E-Journal Boga, Vol. 03, No. 1, Hlm. 205–211, 2014.
H. Desy, “Penerapan Wirausaha Nasi Goreng Dan Mie Goreng Barito Kepada Murid Pkbm Melati Banjarmasin,” Batuah: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, Vol. 2, No. 2, Hlm. 84–89, 2022.
S. T. Lim Dan J. A. Han, “Improvement In Antioxidant Functionality And Shelf Life Of Yukwa (Fried Rice Snack) By Tumeric (Curcuma Langa L) Powder Addition,” Food Chemistry, Vol. 199, Hlm. 590–596, 2016.
P. S. Harsanti Dan C. Andriani, “Kreasi Nasi Goreng Gulung Bumbu Tomyam,” Jurnal Pesona Hospitality, Vol. 14, No. 1, Hlm. 33–46, 2021.
A. D. Rahayu, Jejak Rasa Dari Yogyakarta. Jakarta Timur: Badan Pengembangan Dan Pembinaan Bahasa, 2018.
I. Kant, A. J. Pandelaki, Dan B. S. Lampus, “Gambaran Kebiasaan Makan Masyarakat Di Perumahan Allandrew Permai Kelurahan Malalayang I Lingkungan Xi Kota Manado,” J. Kedokt. Komunitas Dan Trop, Vol. 1, No. 3, Hlm. 88–95, 2013.
H. Kurniawan, Kepingan Narasi Tionghoa Indonesia: The Untold Historis. Yogyakarta: Pt Kanisius, 2020.
U. Anggraeni, Multikulturalisme Makanan Indonesia. Jakarta Timur: Badan Pengembangan Dan Pembinaan Bahasa, 2018.
A. F. N. Islami, S. Yogha, Dan Karpin, “Halal Food Pada Hidangan Nasi Goreng Di Kecamatan Sukasari Bandung,” Vol. 8, No. 1, Hlm. 1–7, 2019.
Sumartini, Hasnelly, Dan Sarah, “Kajian Peningkatan Kualitas Beras Merah (Oryza Nivara) Instan Dengan Cara Fisik,” Pasundan Food Technology Journal, Vol. 5, No. 1, Hlm. 84–90, 2018.
K. Nasibah, “Analisis Zat Gizi Nasi Goreng, Nasi Uduk, Dan Nasi Kuningyang Sering Dikonsumsi Masyarakat Sekitar Kampus Uin Syarif Hidayatullah Jakarta,” Uin Syarif Hidayatullah, Jakarta, 2021.
C. Umam, “Pengaruh Konsentrasi Minyak Zaitun Pada Nasi Goreng Terhadap Indeks Glikemik,” Universitas Muhammadiyah Magelang, Magelang, 2021.
U. Santoso, M. Gardjito, Dan E. Harmayani, Makanan Tradisional Indonesia: Makanan Tradisional Yang Populer (Sup, Mi, Set Menu Nasi, Nasi Goreng, Dan Makanan Berbasis Sayur). Yogyakarta: Gadjah Mada University Press, 2019.
E. Yuniarti, Wahidin, Dan D. Lestari, “Perancangan Dan Analisis Neraca Kalori Digital Makanan,” Jurnal Inovasi Dan Pembelajaran Fisika, Vol. 9, No. 2, Hlm. 165–174, 2022.
U. Raudha, “Gambaran Nilai Gizi Makanan Yang Dikonsumsi Oleh Remaja Obesitas Di Sekolah,” Jom Fk, Vol. 4, No. 2, Hlm. 1–13, 2017.
I. Purnomo, “Pembentukan Pati Resisten Tipe 5 Akibat Interaksi Lemak Rantai Sedang Dari Minyak Kelapa Pada Nasi Goreng,” Journal Of Nutrition College, Vol. 53, No. 9, Hlm. 169–1699, 2018.
N. Fadhilah, “Konsumsi Makanan Berisiko Faktor Penyebab Penyakit Tidak Menular,” Jurnal Ilmiah Kesehatan, Vol. 8, No. 2, Hlm. 102–107, 2019.
F. Habib, D. Oktaviani, Dan N. A. Lubis, “Tinjauan Terhadap Strategi Pemasaran Inovatif Dalam Pengembangan Usaha Kewirausahaan,” Vol. 3, No. 1, Hlm. 115–122, 2024.
M. A. Wardana, Manajemen Operasional. Bali: Penerbit Intelektual Manifes Media, 2023.
Y. A. N. Fitriana, N. H. Sigit, S. Alfiyati, A. N. Mufidah, N. Furayda, Dan I. Fajriyati, “Analisis Produk Dan Inovasi Pangan: Bumbu Racik Nasi Goreng Kedelai Hitam (Buked Hitam),” Sainteks, Vol. 17, No. 2, Hlm. 173–186, 2020.
A. Fernandes Dan R. Maharani, Aplikasi Lemak Tengkawang Dalam Industri Makanan: Lemak Tengkawang Sebagai Makanan Eksotis, Black Butter Rice. Samarinda: Balai Besar Litbang Ekosistem Hutan Dipterokarpa, 2016.
M. I. Setiaji, ““Inovasi Kuliner Tradisional Nasi Goreng Hijau Dengan Bahan Caisim,” Politeknik Harapan Bersama, Tegal, 2024.
Sugiyono, Metode Penelitian Pendidikan Pendekatan Kuantitatif, Kualitatif, Dan R&D. Bandung: Alfabeta, 2014.
S. Arikunto, Prosedur Penelitian (Suatu Pendekatan Praktik). Dalam 14. Jakarta: Rineka Cipta, 2010.
M. R. Abdurrahman Dan R. Kurniasari, “Faktor Risiko Obesitas Pada Kandungan Gorengan Di Kalimantan,” Jurnal Pendidikan Tambusai, Vol. 7, No. 3, Hlm. 24987–24991, 2023.
Tohirin, Metode Penelitian Kualitatif Dalam Pendidikan Dan Bimbingan Konseling. Jakarta: Rajawali, 2013.
T. S. Sijabat Dan Rudiansyah, “Pengaruh Budaya Tionghoa Terhadap Kulinerdi Kota Medan,” Jurnal Cakrawala Mandarin, Vol. 6, No. 2, 2022.
N. K. J. N. Dewi, “Nasi Goreng: Food And Wine Pairing Fried Rice: Food And Wine Pairing,” Jurnal Mahasiswa Pariwisata Dan Bisnis, Vol. 01, No. 05, Hlm. 1189–1204, 2022.
D. R. Ramadhany, “Berapa Kalori Nasi Goreng Yang Aman Untuk Diet?,” 12 November 2024. [Daring]. Tersedia Pada: Https://Hellosehat.Com/Nutrisi/Fakta-Gizi/Kalori-Nasi-Goreng/
S. Utami, “Kuliner Sebagai Identitas Budaya: Perspektif Komunikasi Lintas Budaya,” Journal Of Strategic Communication, Vol. 8, No. 2, Hlm. 36–44, 2018.
“Fatsecretindonesia.” [Daring]. Tersedia Pada: Https://Mobile.Fatsecret.Co.Id/Kalori-Gizi/Umum/Nasi-Goreng
Fatsecret, “Nasi Goreng,” 12 November 2024. [Daring]. Tersedia Pada: Https://Www.Fatsecret.Co.Id/Kalori-Gizi/Umum/Nasi-Goreng?Portionamount=100%2c000&Portionid=53779&Utm_Source=Chatgpt.Com
Fatsecret, “Nasi Merah,” 12 November 2024.
Surianti, “Potensi Pengembangan Beras Merah Sebagai Makanan Pokok,” Jasathp: Jurnal Sains Dan Teknologi Hasil Pertanian, Vol. 3, No. 1, Hlm. 12–17, 2023.
Nuryani, “Potensi Subtitusi Beras Putih Dengan Beras Merah Sebagai Makanan Pokok Untuk Perlindungan Diabetes Melitus,” Media Gizi Masyarakat Indonesia, Vol. 3, No. 3, Hlm. 157–168, 2013.
A. A. A. N. Wedayani, A. A. K. Sudharmawan, Dan N. Andansari, “Edukasi Kandungan Beras Merah Bagi Kesehatan Pencernaan Pada Petani Beras Merah Di Desa Kembang Kuning Lombok Nusa Tenggara Barat,” Jurnal Pengabdian Magister Pendidikan Ipa, Vol. 6, No. 1, Hlm. 225–227, 2023.
P. Babu, R. Subhasree, R. Bhakyaraj, Dan R. Vidhayalakshmi, “Brown Rice-Beyond The Color Reviving A Lost Health Food-A Review,” American-Eurasian Journal Of Agronomy, Vol. 2, No. 2, Hlm. 67–72, 2009.
A. R. N. Azizah, “Pengaruh Pemberian Diet Masi Merah Terhadap Perubahan Kadar Gula Darah Pada Penderita Diabetes Mellitus Di Desa Tulung Wilayah Kerja Puskesmas Kawedanan Kabupaten Magetan,” Stik Bhakti Husada Mulia, Madiun, 2022.
A. Bird Dkk., “Coarse Brown Rice Increases Fecal And Large Bowel Short-Chain Fatty Acids And Starch But Lowers Calcium In The Large Bowel Of Pigs.,” The Journal Of Nutrition, Vol. 130, No. 7, Hlm. 1780–1787, 2000.
N. Baxter, “Dynamics Of Human Gut Microbiota And Short-Chain Fatty Acids In Response To Dietary Interventions With Three Fermentable Fibers,” Mbio, Vol. 10, No. 1, Hlm. 1–11, 2019.
W. S. Wangko, “Aspek Fisiologik Short Chain Fatty Acid (Scfa),” Medical Scope Journal (Msj), Vol. 2, No. 1, Hlm. 26–35, 2020.
G. Habibi, Kuliner Langka Minangkabau. Jakarta Timur: Badan Pengembangan Dan Pembinaan Bahasa, 2018.
T. Saras, Beras Merah: Manfaat, Khasiat Dan Penggunaannya. Semarang: Tiram Media.
E. Purwaningsih, Bawang Putih. Jakarta: Ganeca, 2007.
Tarwoto, Keperawatan Medikal Bedah Gangguan Sistem Hematologi. Jakarta: Trans Info Medikal, 2012.
E. Rahayu Dan N. Berlin, Bawang Merah. Jakarta: Penebar Swadaya, 1994.
H. Sutanto, “Kandungan Gizi Telur Ayam Dan Daging Ayam,” Fokus Hilir, 2022.
V. F. S. Bakara, M. Tafsin, Dan Hasnudi, “Analisis Bakteri Salmonella Sp. Pada Daging Ayam Potong Yang Dipasarkan Pada Pasar Tradisional Dan Pasar Modern Di Kota Medan,” Jurnal Peternakan Integratif, Vol. 3, No. 1, 2014.
F. G. Winarno, Kimia Pangan Dan Gizi. Jakarta: Gramedia Pustaka Utama, 1997.
D. Ariani, S. Yanti, Dan Di. S. Saputri, “Studi Kualitatif Dan Kuantitatif Minyak Goreng Yang Digunakan Oleh Penjual Gorengan Di Kota Sumbawa,” Jurnal Tambora, Vol. 2, No. 3, Hlm. 1–8, 2017.
S. Vij, S. Hati, Dan D. Yadav, “Biofunctionality Of Probiotic Soy Yoghurt,” Food And Nutrition Sciences, Vol. 02, No. 5, Hlm. 502–509, 2011.
Downloads
Additional Files
Posted
License
Copyright (c) 2025 UMSIDA Preprints Server

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.