Physical and Organoleptics Chemical Characteristics of Various Petis Kupang Product in Balongdowo Village, Candi District, Sidoarjo Regency
Karakteristik Kimia, Fisik dan Organoleptik Berbagai Produk Petis Kupang di Desa Balongdowo Kecamatan Candi Kabupaten Sidoarjo
DOI:
https://doi.org/10.21070/ups.645Keywords:
Petis, Petis KupangAbstract
This study aims to determine the differences in the characteristics of various petis kupang products from Balongdowo Village, Candi District, Sidoarjo Regency. The design use was Randomized Block Design with 7 treatment levels and three repetitions. The treatments that will be carried out are P1 (producer of petis kupang A); P2 (producer of petis kupang B); P3 (producer of petis kupang C); P4 (producer of petis kupang D); P5 (producer of petis kupang E); P6 (producer of petis kupang F); P7 (producer of petis kupang G). Statistical analysis used the analysis of variance and the BNJ 5% follow-up test, organoleptic analysis used the Friedman test and the best treatment used the effectiveness index.
Downloads
References
Izzah DN. 2008. Analisa hasil produksi dan pendapatan nelayan kupang di desa balongdowo kecamatan candi kabupaten sidoarjo. Skripsi. Universitas islam negeri sunan ampel, Surabaya.
Cahyarani, C.H. 2006. Perbedaan jumlah coliform pada petis ikan kemasan dan bukan kemasan yang breredar di pasar baru kamal Madura. Skripsi. Universitas Airlangga, Surabaya.
Rosida, R. 2013. Kontaminasi Mikroba pada Terasi yang Beredar di Pasar Wilayah Surabaya Timur: Similarity dan Peer Review.
Isnaeni, A. N., Swastawati, F., & Rianingsih, L. 2014. Pengaruh penambahan tepung yang berbeda terhadap kualitas produk petis dari cairan sisa pengukusan bandeng (Chanos Chanos forsk) Presto. Jurnal Pengolahan dan Bioteknologi Hasil Perikanan, 3(3), 40-46.
Susanto, T. dan T.D. Widyaningsih. 2004. Dasar-Dasar Ilmu Pangan dan Gizi. Akademika Yogyakarta, Yogyakarta.
Astawan, M. 2004. Kandungan Gizi Aneka Bahan Makanan. Jakarta: PT Gramedia.
Tafu, S dan Y. Matsuda. 200. High Mineral Oyster Extract and Procces for The Manufacturing the Same. Japan Clinic Co., Ltd., Kyoto.
Edwards, M. 2000. The Science of Sugar Confectionery. Cambridge.
Winarno FG. 2004. Kimia Pangan dan Gizi. PT. Gramedia Pustaka Utama. Jakarta.
Fakhrudin, A. 2009. Pemanfaatan Air Rebusan Kupang untuk Pengolahan Petis dengan Penambahan Berbagai Pati-patian. Skripsi. Institut Pertanian Bogor. Bogor.
Downloads
Additional Files
Posted
License
Copyright (c) 2023 UMSIDA Preprints Server
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.