Preprint has been published in a journal as an article
Preprint / Version 1

Analysis of Overtime and Shift Worker Fatigue in Tofu Cracker Production using the Bourdone Wiersma Method


Analisis Kelelahan Pekerja Overtime dan Shift Pada Produksi Kerupuk Tahu dengan Metode Bourdone Wiersma

##article.authors##

DOI:

https://doi.org/10.21070/ups.3524

Keywords:

Fatigue, Productivity, Shift Work

Abstract

UD Company. Dua Putra with five employees applies two shifts per day to achieve the monthly production target of 2000 packs of crackers. However, from April to September 2022, production decreased by 17% or around 350 packs due to changes in working hours and operator fatigue. In an effort to overcome this problem, overtime is an option to achieve production targets. This research aims to measure the level of work fatigue of tofu cracker production operators and identify the causes. The Bourdone Wirsma method is used to measure mental workload, speed, accuracy, work concentration, and recognize monotonous work. The analysis results showed that the work speed reached 80% which was considered good, while the accuracy of the calculations for cracker tofu production and concentration were considered doubtful. To reduce fatigue, companies need to consider improving training and adapting work procedures to ensure more efficient and accurate production operations.

Downloads

Download data is not yet available.

References

A. Alfanan dan D. Harmawan, “Shift Kerja Dan Produktivitas Pekerja Bagian Penggilingan di PT Madukismo Yogyakarta,” Formil (Forum Ilmiah) KesMas Respati, vol. 1, hal. 87–93, 2016, [Daring]. Tersedia pada: http://formilkesmas.respati.ac.id/index.php/formil/article/download/23/13

N. Aini dan I. L. Mariatun, “PKM Industri Rumah Tangga Kerupuk Tahu Nagih (Enak dan Gurih) di Kelurahan Kemayoran Kecamatan Bangkalan Kabupaten Bangkalan Provinsi Jawa Timur,” JAST J. Apl. Sains dan Teknol., vol. 3, no. 2, hal. 107, 2019, doi: 10.33366/jast.v3i2.1436.

K. Mokodompit, T. Agustini, dan B. Siokal, “Hubungan Pembagian Nurse Shift dan Overtime Working dengan Produktivitas Kinerja Perawat di Ruang Rawat Inap Rumah Sakit Labuang Baji Makassar,” Wind. Nurs. J., vol. 1, no. 2, hal. 105–112, 2021, doi: 10.33096/won.v1i2.196.

M. N. Affa dan B. I. Putra, “Analisis Manual Material Handling Pada Pekerja Borongan Di PT. JC dengan Metode NBM dan RWL,” PROZIMA (Productivity, Optim. Manuf. Syst. Eng., vol. 1, no. 1, hal. 22–32, 2017, doi: 10.21070/prozima.v1i1.703.

H. F. T. Shelvyta Sari, Vebbi Andara, “PENGUKURAN TINGKAT KELELAHAN KERJA MENTAL DENGAN MENGGUNAKAN METODE BOURDON WIERSMA ( STUDI KASUS PT PERTAMINA PALEMBANG ),” hal. 127–135, 2012.

N. Aliffian dan V. Putra, “Kelelahan Pekerja Bagian Produksi Dengan Metode Cardiovascular Load ( Cvl ),” vol. 02, no. 03, hal. 155–166, 2021.

H. Krisdiana, D. Ayuningtyas, J. Iljas, dan E. Juliati, “Hubungan Beban Kerja Tenaga Kesehatan dengan Kelelahan Kerja di Puskesmas Kecamatan Sukmajaya Kota Depok Selama Pandemi Relationship Workload of Medical Workforce with Work Fatigue in Sukmajaya Sub-District Health Center Depok City at Pandemic,” J. Adm. dan Kebijak. Kesehat., vol. 2, no. 3, hal. 136–147, 2022.

A. S. Mariawati, L. Herlina, A. Fitriyani, dan A. Umyati, “Pengukuran tingkat kelelahan kerja teller bank menggunakan Bourdon Wiersma test,” J. Ind. Serv., vol. 7, no. 2, hal. 259, 2022, doi: 10.36055/jiss.v7i2.14432.

H. Krisdiana, D. Ayuningtyas, J. Iljas, dan E. Juliati, “Hubungan Beban Kerja Tenaga Kesehatan dengan Kelelahan Kerja di Puskesmas Kecamatan Sukmajaya Kota Depok Selama Pandemi,” J. Biostat. Kependudukan, dan Inform. Kesehat., vol. 2, no. 3, hal. 136, 2022, doi: 10.51181/bikfokes.v2i3.6248.

C. P. Hudoyo dan A. Sismiani, “ANALISIS PENGARUH KERJA LEMBUR TERHADAP PRODUKTIVITAS PEKERJA KONSTRUKSI PADA PROYEK PEMBANGUNAN GEDUNG Citra,” J. Ilm. Multi Disiplin Indones., vol. 1, no. 9, hal. 1306–1313, 2022, [Daring]. Tersedia pada: https://katadata.co.id/berita/2020/01/06/baru-83-peserta-bpjskesehatan-per-akhir-2019-

R. M. . Dhani, K. Achmad, dan A. S. Islami, “Perbedaan Kejadian Kecelakaan Kerja Berdasarkan Pengetahuan, Shift Dan Masa Kerja Pada Karyawan Bagian Anodizing Di Pt.X Kota Bekasi Tahun 2020,” Kesehat. dan Kebidanan STIKes Mitra RIA Husada, vol. X, no. 2, hal. 24–32, 2021.

U. Ibnu, S. Uis, J. T. Umar, L. Baja, K. B. Telp, dan D. P. Batam, “Universitas ibnu sina (uis),” J. Jumka, vol. 1, no. 1, hal. 49–58, 2021.

E. Aryanny dan B. Baitil, “Analis Beban Kerja Operator Di Bagian Produksi Dengan Metode Cardiovascular Load ( Cvl ) Dan Bourdon Wiersma,” Tekmapro J. Ind. Eng. Manag., vol. 16, no. 01, hal. 59–70, 2021.

M. Carlos Alfredo dan C. Desi Kusmindari, “Pengukuran Tingkat Kelelahan Kerja Mental Dengan Menggunakan Metode Bourdon Wiersma (Studi Kasus Pt Pertamina Palembang),” Bina Darma Conf. Eng. Sci., vol. 3, no. 1, hal. 127–135, 2021, [Daring]. Tersedia pada: http://conference.binadarma.ac.id/index.php/BDCES

Tarwaka, S. H. Bakri, dan Lilik Sudiajeng, Ergonomi Untuk Keselamatan, Kesehatan Kerja Dan Produktivitas. 200

Posted

2023-10-17