Analysis of the Food Security Program as an Effort for Village Economic Independence
Analisa Program Ketahanan Pangan Sebagai Upaya Kemandirian Ekonomi Desa
DOI:
https://doi.org/10.21070/ups.3415Keywords:
Food Security, Independent Village, Village EconomyAbstract
Food security can be defined as a condition of fulfilling food for the country down to individuals both in terms of quality and quantity. The issue of food security itself is an issue that is currently the focus of the government. It is hoped that with this food security program every household will be able to access food quite well in terms of quality and quantity. This research was conducted in order to analyze related to the implementation of the food security program as an effort to achieve village economic independence in the village of Watutulis Prambon. This research method uses descriptive qualitative method with data collection using interviews, observation and documentation. The selection of informants used the purposive sampling method, namely by selecting informants who were considered to understand the topic of the problem being raised.
Downloads
References
B. R. D. W. Anggraini, “Food Estate Sebagai Ketahanan Pangan Di Tengah Pandemi Covid-19 Di Desa Wanasaba,” Selaparang Jurnal Pengabdian Masyarakat Berkemajuan, Vol. 4, No. 1, P. 386, 2020, Doi: 10.31764/Jpmb.V4i1.3062.
M. A. Rujiah, “Analisis Tingkat Ketahanan Pangan Terhadap Kerawanan Pangan Menggunakan Metode Gis (Geographic Information System),” Journal Of Food System And Agribusiness, Vol. 5, No. 1, Pp. 54–61, 2021, Doi: 10.25181/Jofsa.V5i1.1976.
I. Suryawati, “Strategi Ketahanan Pangan Indonesia Dalam Konstruksi Media (Analisis Framing Pada Berita Tirto.Id),” Jurnal Komunikatif, Vol. 8, No. 1, Pp. 74–98, 2019, Doi: 10.33508/Jk.V8i1.2058.
M. F. L. Samputra, “Ketahanan Pangan Finlandia: Studi Terhadap Indeks Ketahanan Pangan Global Dan Perbandingan Dengan Indonesia,” Jurnal Pendidikan Tambusai, Vol. 5, No. 2, Pp. 5075–5085, 2021.
L. O. Kakisina, “Strategi Ketahanan Pangan Rumahtangga Miskin (Studi Kasus Di Kecamatan Lakor Kabupaten Maluku Barat Daya,” Agrilan : Jurnal Agribisnis Kepulauan, Vol. 8, No. 1, P. 84, 2020, Doi: 10.30598/Agrilan.V8i1.1048.
Fauzin, “Pengaturan Impor Pangan Negara Indonesia Berbasis Pada Kedaulatan Pangan,” Jurnal Pamator, Vol. 14, No. 1, Pp. 1–9, 2021.
G. D. Rembulan, “Pengembangan Industri Kecil Dan Menengah Tiwul Instan Sebagai Alternatif Pendukung Ketahanan Pangan Dalam Perspektif Konsumen,” Industria: Jurnal Teknologi Dan Manajemen Agroindustri, Vol. 8, No. 2, Pp. 87–94, 2019.
S. P. P. S. M. I. H. N. Hafida, “Analisis Ketersediaan, Keterjangkauan Dan Pemanfaatan Pangan Dalam Mendukung Tercapainya Ketahanan Pangan Masyarakat Di Provinsi Jawa Tengah,” Jurnal Sosial Ekonomi Pertanian, Vol. 16, No. 2, Pp. 123–133, 2020.
D. A. W. Nugroho, “Analisis Ketersediaan Pangan Kota Malang,” Mimbar Agribisnis, Vol. 7, No. 2, Pp. 1185–1194, 2021.
M. C. Mayulu, “Pentingnya Pembangunan Pertanian Dan Pemberdayaan Petani Wilayah Perbatasan Dalam Upaya Mendukung Ketahanan Pangan Nasional: Studi Kasus Di Wilayah Perbatasan Kalimantan,” Journal Of Tropical Agrifood, Vol. 3, No. 1, Pp. 1–14, 2021.
H. Nugroho, “Memperkokoh Keterkaitan Ketahanan Pangan, Energi, Dan Air (Food-Energy-Water Nexus) Da- Lam Perencanaan Pembangunan Indonesia Hanan,” Bappenas Working Papers, Vol. 3, No. 2, Pp. 238–243, 2020.
R. B. Berek, “Peran Food And Agriculture Organization (Fao) Dalam Meningkatkan Ketahanan Pangan Di Provinsi Nusa Tenggara Timur Melalui Program Pertanian Konservasi,” Global Political Studies Jurnal, Vol. 2, No. 2, Pp. 161–176, 2018.
B. S. G. Tangkudung, “Tinjauan Ekonomi , Politik Dan Keamanan Terhadap Pengembangan Food Estate Di Kalimantan Tengah Sebagai Alternatif Menjaga Ketahanan,” Jurnal Komunikasi, Masyarakat Dan Keamanan, Vol. 3, No. 1, Pp. 30–41, 2021.
A. Mukti, “Pemberdayaan Pertanian Lokal Dalam Menopang Keberhasilan Program Food Estate Di Kalimantan Tengah,” J-Sea (Journal Socio Economics Agricultural), Vol. 15, No. 2, Pp. 97–107, 2020.
M. F. K. Pujianto, “Pemetaan Ketahanan Pangan Pada Badan Koordinasi Wilayah I Jawa Barat,” Jurnal Industri Pertanian, Vol. 1, No. 1, Pp. 1–10, 2019.
A. T. P. P. Widiantara&Harjito, “Peran Program Kampung Sehat Dalam Peningkatan Ketahanan Pangan Di Masa Pandemi Covid 19 ( Studi Kasus Kelurahan Samapuin Kecamatan Sumbawa Kabupaten Sumbawa ),” Jurnal Pendidikan, Vol. 9, No. 2, Pp. 126–133, 2021.
R. A. P. Y. R. Yulianti, “Perancangan Sistem Monitoring Ketahanan Pangan Dan Mitigasi Risiko Distribusi Beras Menggunakan Metode Fmea Dan Ahp Pada Bulog Subdivre Bandung,” In E-Proceeding Of Engineering, 2019, Pp. 7137–7145.
S. Noni, “Sikap Petani Terhadap Kegagalan Produksi Usaha Tani Padi Sawah Di Desa Magepanda, Kecamatan Magepanda Kabupaten Sikka,” Gema Wiralodra, Vol. 10, No. 1, Pp. 53–61, 2019.
V. D. W. Rusastra, “Dampak Program Desa Mandiri Pangan Terhadap Ketahanan Pangan Dan Kemiskinan,” Informatika Pertanian, Vol. 23, No. 1, Pp. 47–58, 2014.
A. H. S. G. Erwinsyah, “Kesejahteraan Petani Dan Ketahanan Pangan Pada Masa Pandemi Covid-19: Telaah Kritis Terhadap Rencana Megaproyek Lumbung Pangan Nasional Indonesia,” Sosio Informa, Vol. 6, No. 2, Pp. 184–204, 2020, Doi: 10.33007/Inf.V6i2.2332.
R. C. A. A. W. Nainggolan, “Ketahanan Pangan Berkelanjutan,” Jurnal Kependudukan Dan Pembangunan Lingkungan, Vol. 2, Pp. 23–32, 2020.
Republik Indonesia, Undang-Undang Republik Indonesia Nomor 18 Tahun 2012 Tentang Pangan. 2012.
Natalia Vera, “Implementasi Program Ketahanan Pangan Dinas Ketahanan Pangan Kabupaten Kotawaringin Timur,” Journal Ilmu Sosial, Politik Dan Pemerintahan, Vol. 9, No. 1, Pp. 23–31, 2021, Doi: 10.37304/Jispar.V9i1.1129.
B. P. S. K. Sidoarjo, “Kecamatan Prambon Dalam Angka 2022,” Sidoarjo, 2022.
Downloads
Additional Files
Posted
License
Copyright (c) 2023 UMSIDA Preprints Server
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.