Strategy To Increase Technological Sophistication To Increase Helmet Productivity With Technometric Methods And 5W1H
Strategi Peningkatan Kecanggihan Teknologi Untuk Meningkatkan Produktivitas Helm Dengan Menggunakan Metode Teknometrik dan 5W1H
DOI:
https://doi.org/10.21070/ups.2740Keywords:
Technological Sophistication, Technological Components, Technometrics, 5W1HAbstract
In the production process that has increased, oftentimes market demand has decreased by 40% which usually can deliver 100 addresses every day, down to 60 addresses every day. So it is necessary to conduct a technology assessment in the helmet production process to determine the value of each technology component index. The technometric approach will aassess the level of sophistication of each technology component, namely technoware, humanware, infoware, and orgaware then formulate aproposwd strategy using 5w1h analysis. The results of this study produce a value for the level of sophistication of the technological component, namely technoware is worth 0,645, humanware is worth 0,796, infoware is worth 0,696, orgaware is worth 0,851 and a TCC value is 0,715. From the results of the collection and processing, results are obtained that will become suggestions for improvement and can become the concern and evaluation of UMKM in increasing productivity.
Downloads
References
A. Nikola Sari, dan Hamdan Bahalwan, J. Desain Produk, and I. Teknologi Adhi Tama Surabaya, “Desain Helm Lipat Untuk Pengendara Sepeda Motor di Perkotaan,” Pros. Semin. Nas. Sains dan Teknol. Terap., vol. 1, no. 1, pp. 639–644, 2019.
A. Ahmad Mukoffi, “Karakteristik wirausaha, modal usaha dan kecanggihan teknologi terhadap kinerja UMKM di masa pandemi Covid-19,” J. Paradig. Ekon., vol. 16, no. 02, pp. 235–246, 2021.
P. Bagus Vijay Kumara Putra and G. Juliarsa, “Kecanggihan Teknologi dan Efektivitas Penggunaan Sistem Informasi Akuntansi dengan Kemampuan Teknik Personal dan Pelatihan sebagai Variabel Pemoderasi,” E-Jurnal Akunt., vol. 31, no. 1, p. 233, 2021, doi: 10.24843/eja.2021.v31.i01.p18.
C. Casban, U. Marfuah, and L. S. Rosyadi, “Penerapan Metode Teknometrik untuk Mengukur Kontribusi Komponen Teknologi dalam Proses Produksi Industri Kecil dan Menengah,” JISI J. Integr. Sist. Ind., vol. 8, no. 2, p. 1, Sep. 2021, doi: 10.24853/jisi.8.2.1-12.
K. A. Nugraha and H. Herlina, “Klasifikasi Pertanyaan Bidang Akademik Berdasarkan 5W1H menggunakan K-Nearest Neighbors,” J. Edukasi dan Penelit. Inform., vol. 7, no. 1, p. 44, 2021, doi: 10.26418/jp.v7i1.45322.
Jadiaman Parhusip, “Penerapan Metode Analytical Hierarchy Process (AHP) Pada Desain Sistem Pendukung Keputusan Pemilihan Calon Penerima Bantuan Pangan Non Tunai (BPNT) Di Kota Palangka Raya,” J. Teknol. Inf. J. Keilmuan dan Apl. Bid. Tek. Inform., vol. 13, no. 2, pp. 18–29, 2019, doi: 10.47111/jti.v13i2.251.
N.- Narti, S. Sriyadi, N. Rahmayani, and M. Syarif, “Pengambilan Keputusan Memilih Sekolah Dengan Metode AHP,” J. Inform., vol. 6, no. 1, pp. 143–150, 2019, doi: 10.31311/ji.v6i1.5552.
Y. Yanti, D. A. Safitri, and R. A. Alamsyah, “Pemilihan Cemilan Khas Sampit Terlaris Pada Kedai 24 Dengan Metode AHP (Analytic Hierarchy Process),” Walisongo J. Inf. Technol., vol. 2, no. 1, p. 41, 2020, doi: 10.21580/wjit.2020.2.1.4676.
R. Rachman, “Penerapan Metode Ahp Untuk Menentukan Kualitas Pakaian Jadi Di Industri Garment,” J. Inform., vol. 6, no. 1, pp. 1–8, 2019, doi: 10.31311/ji.v6i1.4389.
W. Yahya and M. I. A. Siregar, “Sistem Pendukung Keputusan Pemilihan Bibit Benih Padi Unggul BerbaAgus, R. T. A., & Sulastri, W. (2018). Perancangan Sistem Pendukung Keputusan Pemilihan Benih Menggunakan Metode FMCDM. Seminar Nasional Royal (SENAR), 9986(September), 33–36.sis Web Menggu,” Menara Ilmu, vol. 8, no. 11, pp. 110–123, 2019.
M. S. Musoffan, “Assessment Teknologi Industri Batik Tulis Pamekasan Upaya Peningkatan Daya Saing Pasar,” Journals Econ. Dev. Issues, vol. 4, no. 2, pp. 488–500, 2021.
S. E. Antesty dan Alva Tontowi, S. Antesty dan, A. E. Tontowi, M. Teknik Sistem Fakultas Teknik UGM, and J. Teknika Utara Yogyakarta, “Analisis Kontribusi Komponen Teknologi Umkm Kota Bontang Menggunakan Metode Teknometrik Contribution Analysis of Technology Components of Umkm, Bintang City 1),” pp. 230–240, 2020.
N. Khoiriyah, E. Masidah, and A. Puspitasari, “Perumusan Strategi Guna Peningkatan Usaha Melalui Pengukuran Tingkat Kecanggihan Teknologi Dan Analisis Swot,” J. Prodising SNST Fak. Tek., vol. 1, no. 1, pp. 19–25, 2019.
M. I. V. R. K. Izza M Apriliani, “PENILAIAN TINGKAT TEKNOLOGI GALANGAN KAPAL PT. PROSKUNEO KADARUSMAN MUARA BARU JAKARTA ,” vol. 3, no. 3, pp. 331–342, 2019.
M. S. Musoffan, “Assessment Teknologi Industri Batik Tulis Pamekasan Upaya Peningkatan Daya Saing Pasar,” Journals Econ. Dev. Issues (JEDI, vol. Vol. 4, No, no. 2, pp. 488–500, 2021.
K. R. Ririh, “Analisis Risiko Kecelakaan Kerja Menggunakan Metode HIRARC dan Diagram Fishbone pada Lantai Produksi PT DRA Component Persada,” Go-Integratif J. Tek. Sist. dan Ind., vol. 2, no. 2, pp. 135–152, 2021, doi: 10.35261/gijtsi.v2i2.5658.
Y. P. Anggariawan, Syamsuri, and R. Prabowo, “Analisis Technology Content Assesment Pada Lembaga Pendidikan Menggunakan Metode Teknometrik,” J. Seniati, no. ISSN 2085-4218, pp. 243–249, 2019.
S. S.Aliyah, Mudzakir, “Analisis Teknometrik Pada Galangan Kapal Milik KUD (Koperasi Unit Desa) Sarono Mino Di Kecamatan Juwana, Kabupaten Pati, Jawa Tengah,” J. Fish. Resour. Util. Manag. Technol., vol. 9, pp. 64–73, 2020.
N. F. Fatma, H. Ponda, and P. Handayani, “Penerapan Metode Pdca Dalam Peningkatan Kualitas Pada Product Swift Run Di Pt. Panarub Industry,” J. Ind. Manuf., vol. 5, no. 1, p. 34, 2020, doi: 10.31000/jim.v5i1.2440.
A. Danastiningrum and M. I. Akbar, “Usulan Perbaikan Tingkat Kepuasan Kerja Karyawan Divisi HCGS & SHE dengan Metode 5W1H di PT Kalimantan Prima Persada,” J. Rekayasa dan Optimasi Sist. Ind., vol. 01, no. 1, pp. 25–31, 2019.
Downloads
Additional Files
Posted
License
Copyright (c) 2023 UMSIDA Preprints Server
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.