Preprint has been submitted for publication in journal
Preprint / Version 1

The Effect of Sucrose and Carragenan Concentration on the Characteristics of Red Dragon Fruit Jelly Candy (Hylocereus Polyrhizus)


Pengaruh Konsentrasi Sukrosa dan Karagenan terhadap Karakteristik Permen Jeli Kulit Buah Naga Merah (Hylocereus polyrhizus

##article.authors##

DOI:

https://doi.org/10.21070/ups.2304

Keywords:

jelly candy, dragon fruit skin, Hylocereus polihyrzus, sucrose,, carrageenan

Abstract

The purpose of this study was to determine the effect of the concentration of sucrose and carrageenan on red dragon  fruit (Hylocereus polihyrzus) jelly candy. The method used was a Randomized Block Design (RBD), with 2 factors  namely Sucrose (65%, 75%, 85%) and Carrageenan (22%, 27%, 32%) so that 9 treatment combinations were obtained.  The best  treatment results were dragon fruit peel jelly candy with a concentration of 75% sucrose : 32% carrageenan which  showed a water content of 7.07 mg/g, ash content of 1.00%, reducing sugar 39.86%, vitamin C 0.14% , color value L = 45.09, A = 9.05, B = 2.14, texture value 50.32 N, overall organoleptic test includes color 4.38 (like-very like), aroma 3.57 (neutral-like ), organoleptic taste test 3.53 (neutral-like), and texture organoleptic test 3.43 (neutral-like)

Downloads

Download data is not yet available.

References

SNI 3547. 2. 2008. Syarat Mutu Kembang Gula Lunak. Badan Standarisasi Nasional. Jakarta.

Nurliyana, R. 2010. Antioxidant Study of Pulps and Peels OF Dragon Fruits: A Comparative Study.International Food Research Journal 17: 367-357.

Wisesa, T.B. dan Widjanarko, S.B. 2014. Penentuan nilai maksimum proses ektraksi kulit buah naga merah. Teknologi Hasil Pertanian. Universitas Brawijaya. Malang.

Malik, I., 2010. Studi Pembuatan Permen Buah Dengen (Dillenia serrata Thumb.). Skripsi Fakultas Pertanian Universitas Hasanuddin Makasar, Makasar.

Hidayat, A., Johan, V.S., & Efendi, R. 2017. Pemanfaatan Kulit Manggis dan Rumput Laut dalam Pembuatan Permen Jelly. (Doctoral dissertation, Riau University).

Rismandani, M., Agustini, T. W., & Amalia, U. 2017. Karakteristik Permen Jelly Dengan Penambahan Iota Karagrenan Dari Rumput Laut. Saintek Perikanan: Indonesian Journal of Fisheries Science anad Technology, 12(2), 103-108

M. P. S. Setyaningsih, Dwi, Anton Apriyantono, ―Analisis Sensori untuk Industri Pangan dan Argo,‖ IPB Press, 2010.

Winarno, F. G. 2002. Kimia Pangan dan Gizi. PT. Gramedia Pustaka Utama. Jakarta.

Buckle, K. A., Rdwards, R. A., Fleet, G. H. and Wooton, M. 1987. Ilmu Pangan. Terjemahan: H. Purnomo dan Adiono. UI Press. Jakarta

Rismandani, M., Agustini, T. W., & Amalia, U. 2017. Karakteristik Permen Jelly Dengan Penambahan Iota Karagrenan Dari Rumput Laut. Saintek Perikanan: Indonesian Journal of Fisheries Science anad Technology, 12(2), 103-108.

Jones, N.R. 1977. Uses of Gelatin in Edible Products. In : A.G. Ward and A. Courts (Ed.), The Science and Technology of Gelatin. Academic Press, New York, pp. 366-392.

Erika, C. 2010. Produksi Pati Termodifikasi dari Beberapa Jenis Pati. Jurnal Rekayasa Kimia dan Lingkungan. 7 (3) : 130-137.

Wijana, S., Mulyadi, A. F., & Septivirta, T. D. T. (2014). Pembuatan permen jelly dari buah nanas (Ananas comosus L.) subgrade (kajian konsentrasi karagenan dan gelatin). Universitas Brawijaya.

Murni, T., Herawati, N., & Rahmayuni, R. (2014). Evaluasi Mutu Kukis Yang Disubstitusi Tepung Sukun (Artocarpus communis) Berbasis Minyak Sawit Merah (Msm), Tepung Tempe dan Tepung Udang Rebon (Acetes erythraeus) (Doctoral dissertation, Riau University).

Winarno, F. G. 2004. Kimia Pangan dan Gizi. Gramedia Pustaka Utama. Jakarta.

Niki, E., & Noguchi, N. (1995). Interaction among vitamin C, vitamin E and B carotene. American Journal Clinical Nutrition, 62(1), 1322 - 1326.

Buntaran, B,. O. P. Astirin, E. Mahajoeno. 2009. Effect of Sugar Solution Characteristics of Dried Candy Tomato (Lycopersicum esculentum). Nusantara Bioscience Vol.2, No 2 pp 55-61.

Owusu, R., 2004, Introduction to Food Chemistry, CRC Press, Boca Raton New York Washington D.C.

Rahmi, S. (2016). Identifikasi Kualitatifklorin Pada Beras yang Diperjualbelikan Di Pasar. Jurnal Penelitian Pendidikan MIPA, 1(2), 72-77.

Kartika Dewi, R. (2012). Stabilizer concentration and sucrose to the velva tomato fruit quality. Jurnal Teknik Kimia, 4(2), 330-334.

Mardiah, Arifah, R., Reki, W. dan Sawarni, H. 2009. Budidaya dan Pengolahan Rosella si Merah Segudang Manfaat. Agromedia Pustaka. Jakarta

Winarno, F. G. 2004. Kimia Pangan dan Gizi. Gramedia Pustaka Utama. Jakarta.

Nasution, A.H, et al. 2006. Manajemen Pemasaran untuk Engineering. Yogyakarta: Penerbit Andi.

Kiay, G.S. 2018. Konsentrasi asam sitrat terhadap mutu sari buah mangga Indramayu. Gorontalo Agriculture Technology Journal, 1 (1): 1-8.

Owusu, R., 2004, Introduction to Food Chemistry, CRC Press, Boca Raton New York Washington D.C.

Campo, V.L., Kawano, D.F., da Silva, Jr., D.B., Carvalho, I. 2009. Carrageenans: Biological Properties,Chemical Modifications and Structural Analysis—A Review. Carbohyd. Polym; 77(2): 167–180.

Hasniar, Rais, Muh & Fadilah, Ratnawaty. (2019). Analisis Kandungan Gizi Dan Uji Organoleptik Pada Bakso Tempe Dengan Penambahan Daun Kelor (Moringa Oleifera). Jurnal Pendidikan Teknologi Pertanian.

Winarno, F. G, 1997. Kimia Pangan dan Gizi. PT. Gramedia Pustaka Utama.

Wahyuni, Rekna. 2011. Pemanfaatan Kulit Buah Naga Super Merah (Hylicereuscostaricensis) Sebagai Sumber Antioksidan Dan Pewarna Alami Pada Pembuatan Jelly (Use Super Red Dragon Fruit Skin (Hylocereus Costaricensis) Asa Sourceof Antioxidants In Natural Dyes And Jelly Making). Vol 2(1)

Posted

2023-08-18