DOI of the published article https://pels.umsida.ac.id/index.php/PELS/article/view/1393
The Characteristics of Mocaf (Modified Cassava Flour): Study of Tape Yeast Concentration and Fermentation Time
Karakteristik Tepung Mocaf (Modified cassava flour): Kajian Konsentrasi Ragi Tape dan Lama Fermentasi
DOI:
https://doi.org/10.21070/ups.2213Keywords:
Mocaf flour, Fermentation Time , Tape Yeast ConcentrationAbstract
This study aims to determine the effect of tape yeast concentration and fermentation time on the quality of mocaf flour from cassava (Manihot Utilissisma). In this study, a randomized block design (RBD) method was used with 2 factors consisting of tape yeast concentration treatment with 3 levels, namely 1%, 1.5% and 2% and fermentation time treatment with 3 levels, namely 24 hours, 48 hours, and 72 hours. Data were analyzed using ANOVA then continued with the BNJ test with a level of 5%. The results showed that there was an interaction between the concentration of tape yeast and the duration of fermentation on ash content, protein, lightness color, yellowness color. %, ash content 0.30%, protein 4.70%, yield 34.60%, solubility 33.43%, color lightness 98.63, redness 1.50, yellowness 7.65, organoleptic aroma 2.73 (neutral ) and organoleptic color 3.30 (neutral)
Downloads
References
Widianta dan Dewi. 2008. Potensi dan Ketersediaan Sumberdaya Lahan Untuk Mendukung Ketahanan Pangan. Jurnal Penelitian dan Pengembangan Pertanian 30 (2): 83-88, Juni 2011.
Koswara, S. 2013. Teknologi Pengolahan Umbi-Umbian Bagian 1: Pengolahan Umbi Talas. Seafast Center. Research and Community Service Institution. Bogor Agricultural University. Bogor. Hal: 8-10. Seafast.ipb.ac.id/tpc-project/wp-content/uploads/2013/10/1pengolahan-talas.pdf. [10 Oktober 2017].
Herawati, H. 2010. Potensi Pengembangan Produk Pati Tahan Cerna Sebagai Pangan Fungsional. Balai Pengkajian Teknologi Pertanian. Jawa Tengah. 30(1): 31-39.
Suprihatin. 2010. Teknologi Fermentasi. UNESA Press. Surabaya.
Subagio, W. Siti, Y. Wibowo, dan F. Fahmi. 2008. Prosedur Operasi Standar (POS) Produksi MOCAL Berbasis Klaster. Bogor: Southeast Asian Food and Agricultural Science and Technology (SEAFAST) Center. Institut Pertanian Bogor.
Widowati, S. 2009. Tepung Aneka Umbi Sebuah Solusi Ketahanan Pangan. Balai Besar Penelitian dan Pengembangan Pascapanen Pertanian dalam Tabloid Sinar Tani.
Sudarmadji S, dkk. 1997. Prosedur Analisa untuk Bahan Makanan dan Pertanian. Liberty. Yogyakarta.
AOAC. 2005. Official methods of analysis of the Association of Analytical Chemist. Virginia USA : Association of Official Analytical Chemist, Inc.
Sudarmadji, S., Haryono, B. dan Suhardi. 2010. Analisa Bahan Makanan dan Pertanian. Yogyakarta; Liberty.
Kusumaningrum, M., Kusrahayu, K., dan Mulyani, S. 2013. Pengaruh berbagai filler (bahan pengisi) terhadap kadar air, rendemen dan sifat organoleptik (warna) chicken nugget. Animal agriculture Journal, 2 (1), pp 370-376.
AOAC. 1995. Official Methods of Analysis. Washington. Association of Official Analysis Chemists.
De man, J.M. 1999. Kimia Pangan. Terjemahan Kosasih Padmawinata Edisi Kedua. ITB. Bandung.
Setyaningsih dkk, 2010. Analisis Sensori Untuk Industri Pangan dan Agro. Bogor. IPB Press
Garmo D, W.G.Sullivan dan J. Canada. 1984, Engineering Economy. New York: MacMillan Publishing Company.
Subagio, W. Siti, Y. Wibowo, dan F. Fahmi. 2008. Prosedur Operasi Standar (POS) Produksi MOCAL Berbasis Klaster. Bogor: Southeast Asian Food and Agricultural Science and Technology (SEAFAST) Center. Institut Pertanian Bogor.
Fahrizal, & Fadhil, R. (2014). Kajian Fisiko Kimia dan Daya Terima Organoleptik Selai Nenas yang Menggunakan Pektin dari Limbah Kulit Kakao. Jurnal Teknologi Dan Industri Pertanian Indonesia, 6(3), 65–68. https://doi.org/10.17969/jtipi.v6i3.2314.
Amri, E dan Pratiwi, P. 2014. Pembuatan Mocaf (Modified Cassava Flour) Dengan Proses Fermentasi Menggunakan Beberapa Jenis Ragi. Jurnal Pelangi. (6) (2): 182-191.
Apriyantono, Anton. 1988. Analisis Pangan. PAU Pangan dan Gizi IPB : Bogor.
Ambasari, I. 2009. Rekomendasi Dalam Penetapan Standar Mutu Tepung Ubi Jalar. Balai Pengembangan Teknologi Pertanian, Bandung.
Tandrianto, J., dan Mintoko, K, D. 2014. Pengaruh Fermentasi Pada Pembuatan Mocaf dengan Menggunakan Ragi Roti Saccharomyces Cereviseae), Ragi Tempe (Rhizopus Oryzae), dan Lactobacillus Plantarum Terhadap Kandungan Zat Nutrisi dan Anti Nutrisi. Skripsi. Teknik Kimia FTI-ITS.
Husniati dan Widhyastuti, N. (2013). Perbaikan mutu tepung singkong melalui teknologi fermentasi. Jurnal Riset Industri, 7(1), 25–33.
Wina, E. 2005.Teknologi pemanfaatan mikroorganisme dalam pakan untuk meningkatkan produktivitas ternak ruminasia di Indonesia: sebuah review. Wartazoa,15(4): 173-186
Oktavian, P. 2010. Perubahan Karakteristik Fisiko Kimia Mocal (Modified cassava flour) selama Fermentasi (Kajian Lama Proses Fermentasi). Skripsi. Universitas Brawijaya. Malang.
Novita Sari Dewi, Nur Her Riyadi Parnanto, Achmad Ridwan A. 2012. Karakteristik Sifat Fisikokimia Tepung Bengkuang (Pachyrhizus Erosus) Dimodifikasi Secara Asetilasi Dengan Variasi Konsentrasi Asam Asetat Selama Perendaman. Jurnal Teknologi Hasil Pertanian, Vol. V, No. 2, Agustus.
Chavez, A. L., et al. 2006. Retention of carotenoids in cassava roots submitted to different processing methods. John Wiley & Sons, Inc. Colombia.
Novidahlia N, Mardiah, & Mashudi, 2014. Minuman rosella (Hibiscus sabdariffa L.) berkarbonasi ready to drink sebagai minuman fungsional yang kaya antioksidan. J Pertanian 3 (2): 64-77.
Winarno, F.G. 1997. Kimia Pangan dan Gizi. Jakarta : Gramedia Pustaka Utama.
Subagio, W. Siti, Y. Wibowo, dan F. Fahmi. 2008. 2006 Prosedur Operasi Standar (POS) Produksi MOCAL Berbasis Klaster. Bogor: Southeast Asian Food and Agricultural Science and Technology (SEAFAST) Center. Institut Pertanian Bogor.
Zuhriani F. 2015. Kualitas Organoleptik Brownies Kukus Dari Tepung Beras Hitam. Skripsi. Program Studi Pendidikan Biologi, Fakultas Keguruan dan Ilmu Pendidikan, Universitas Muhammadiyah Surakarta. Jawa Tengah.
Amanu, F. N., dan W. H. Susanto. 2014. Pembuatan Tepung Mocaf di Madura (Kajian Varietas dan Lokasi Penanaman) Terhadap Mutu dan Rendemen. Jurnal Pangan dan Agroindustri 2(3): 161-169
Downloads
Additional Files
Posted
License
Copyright (c) 2023 UMSIDA Preprints Server
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.