Preprint has been published in a journal as an article
Preprint / Version 1

Sustainable Management Of Organic Waste As An Effort To Support The Sustainable Development Goals Of The Village


Pengelolaan Berkelanjutan Sampah Organik Sebagai Upaya Mendukung Sustainable Development Goals (SDG’s) Desa

##article.authors##

DOI:

https://doi.org/10.21070/ups.1393

Keywords:

Village SDG'S, Sustainable Management, Organic Waste Management

Abstract

This study aims to analyze the sustainable management of organic waste as an effort to support the Sustainable Development Goals (SDG's) of villages in Ketapang Village. This study used a qualitative descriptive analysis method using an approach in the form of observation and interviews. The data analysis technique used is an interactive analysis model using four stages, namely: data collection, data reduction, data presentation, and conclusions. The data used in this study came from primary data and secondary data. In this study, researchers choose informants related to objects, namely the person in charge. The theory used in this study is Haris's theory. The results of this study describe an analysis of 3 (three) aspects of sustainable organic waste management methods that can be used as a reference to improve the quality of organic waste management. The aspects according to Haris include: (1) Economic sustainability, (2) Social sustainability, (3) Environmental sustainability.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Nabila Zahra Nur Aminah dan Adina Muliawati, “Pengelolaan Sampah dalam Konteks Pembangunan Berkelanjutan (Waste Management in the Context of Waste Management) – Himpunan Mahasiswa Geografi Pembangunan,” Himpunan Mahasiswa Geografi Pembangunan Universitas Gadjah Mada. 2021. [Online]. Available: https://hmgp.geo.ugm.ac.id/2021/08/27/pengelolaan-sampah-dalam-konteks-pembangunan-berkelanjutan-waste-management-in-the-context-of-waste-management/

I. Hananingtyas et al., “Implementasi Pengelolaan Sampah Rumah Tangga Melalui Pelatihan Pembuatan Pupuk Kompos Metode Takakura Pada Masyarakat Di Tangerang Selatan,” AS-SYIFA J. Pengabdi. dan Pemberdaya. Kesehat. Masy., vol. 1, no. 2, p. 79, 2021, doi: 10.24853/assyifa.1.2.79-88.

B. B. Puspa, “Life Cycle Inventory Untuk Pengelolaan Sampah Yang Berkelanjutan Di Kota Pekanbaru,” J. Planol. Unpas, vol. 4, no. 3, pp. 819–826, 2017.

R. S. Tiara Dewi, Muhammad Amir Masruhim, H. Haker, R. Piercey, and م. ا. ز. رازی, “済無No Title No Title No Title,” Lab. Penelit. dan Pengemb. FARMAKA Trop. Fak. Farm. Univ. Mualawarman, Samarinda, Kalimantan Timur, vol. 27, no. 3, pp. 259–280, 2018.

A. Salsabila, M. I. Fasa, and A. Fachri, “Trends in Green Banking as Productive Financing in Realizing Sustainable Development Tren Green Banking sebagai Productive Financing dalam Mewujudkan Pembangunan Berkelanjutan,” J. Huk. Dan Bisnis, vol. 14, no. 2, 2022.

M. Suparmoko, “Pembangunan Nasional Dan Regional,” J. Ekon. dan Manaj., vol. 9, no. 1, pp. 39–50, 2020.

P. R. Utami and R. Mardiana, “Hubungan Partisipasi Masyarakat Dengan,” J. Sains Komun. dan Pengemb. Masyaraka, vol. 1, no. 4, pp. 509–522, 2017.

R. Puteri and H. Rani1, “Analisis Paradigma Pembangunan Di Indonesia Analisys of Development Paradigm in Indonesian,” vol. 1, no. 1, pp. 40–52, 2020.

R. Eliana, A. T. Hartanti, and M. Canti, “Metode Komposting Takakura Untuk Pengolahan Sampah Organik Rumah Tangga Di Cisauk, Tangerang,” J. Perkota., vol. 10, no. 2, pp. 76–90, 2019, doi: 10.25170/perkotaan.v10i2.306.

A. Putrika et al., “Pemanfaatan Lebah Dan Pengelolaan Sampah Untuk Ekonomi Rumah Tangga Yang Berkelanjutan,” Dharmakarya, vol. 10, no. 3, p. 248, 2021, doi: 10.24198/dharmakarya.v10i3.32506.

L. Pranata, I. Kurniawan, S. Indaryati, M. T. Rini, K. Suryani, and E. Yuniarti, “Pelatihan Pengolahan Sampah Organik Dengan Metode Eco Enzym,” Indones. J. Community Serv., vol. 1, no. 1, pp. 171–179, 2021, [Online]. Available: http://ijocs.rcipublisher.org/index.php/ijocs/article/view/23

L. E. Hutabarat, “Pemberdayaan Masyarakat dalam Pengolahan Sampah untuk Mendukung Insrastruktur yang mendukung Pariwisata dan Ekonomi Kreatif Masyarakat di desa Tuapajet Kabupaten Mentawai,” J. Comunità Serv. J. Terkait Kegiat. Pengabdi. Kpd. Masyarakat, terkhusus Bid. Teknol. Kewirausahaan dan Sos. Kemasyarakatan, vol. 4, no. 2, pp. 1028–1037, 2022, doi: 10.33541/cs.v4i2.4109.

A. H. Wanto, “Strategi Pemerintah Kota Malang Dalam Meningkatkan Kualitas Pelayanan Publik Berbasis Konsep Smart City,” JPSI (Journal Public Sect. Innov., vol. 2, no. 1, p. 39, 2018, doi: 10.26740/jpsi.v2n1.p39-43.

Mardwita, E. S. Yusmartin, A. Melani, A. Atikah, and D. Ariani, “Pembuatan Kompos Dari Sampah Organik Menjadi Pupuk Cair Dan Pupuk Padat Menggunakan Komposter,” J. Ilm. Pengabdi. Kpd. Masy., vol. 1, no. 2, pp. 80–83, 2019, [Online]. Available: https://jurnal.um-palembang.ac.id/suluh_abdi/article/view/2295

N. nashriany Jufri, “Pengelolaan Lingkungan Hidup Dalam Pengalihan Fungsi Kawasan Hutan Untuk Usaha Pertambangan,” Jurisprud. Jur. Ilmu Huk. Fak. Syariah dan Huk., vol. 7, no. 1, p. 1, 2020, doi: 10.24252/jurisprudentie.v7i1.12924.

Zhou, Yang, and Wang, “No 主観的健康感を中心とした在宅高齢者における 健康関連指標に関する共分散構造分析Title,” file:///C:/Users/VERA/Downloads/ASKEP_AGREGAT_ANAK_and_REMAJA_PRINT.docx, vol. 21, no. 1, pp. 1–9, 2020.

J. T. Takaredase, J. E. Kaawoan, and F. Singkoh, “Program Keluarga Harapan Dalam Pengentasan Kemiskinan Di Kampung Manumpitaeng,” Jur. Ilmu Pemerintah., vol. 3, no. 3, pp. 1–11, 2019, [Online]. Available: https://ejournal.unsrat.ac.id/index.php/jurnaleksekutif/article/download/27037/26630

S. Slamet, “Kesehatan Lingkungan. Gadja Mada University Press, Yogyakarta. 177,” pp. 167–177, 2012.

Posted

2023-06-07