Preprint has been submitted for publication in journal
Preprint / Version 1

Analysis of Temperature Variation in the Bioethanol Distillation Process From Corn Seeds

Analisa Variasi Suhu Pada Proses Destilasi Bioetanol Dari Biji Jagung

##article.authors##

DOI:

https://doi.org/10.21070/ups.9356

Keywords:

bioethanol, corn kernels, distillation, temperature, renewable energy

Abstract

The increasing demand for renewable energy has encouraged research into the development of bioethanol from
abundant local raw materials, one of which is corn kernels which are rich in starch. This study was conducted to
determine the effect of variations in distillation temperature on the volume and purity of bioethanol produced from
fermented corn kernels. The research process begins with material preparation, namely sowing corn kernels until
they germinate, grinding, then fermenting with yeast (Saccharomyces cerevisiae) for 7 days. The fermentation results
were then distilled for 30 minutes using a simple distillation apparatus with three temperature variations, namely
70°C, 80°C, and 90°C. The volume of bioethanol was measured using a measuring cup, while the ethanol content was
tested using an alcohol meter. 

Downloads

Download data is not yet available.

References

U. I. Aida and T. Silvia, “Bioethanol Production Plant From Banana Waste By Fermentation Process Using Molecular Sieve Dehydration,” 2015.

Sarifudin, “Alat Destilasi Sederhana Sebagai Wahana Pemanfaatan Barang Bekas Dan Media Edukasi Bagi Siswa Sma Untuk Berwirausaha Di Bidang Pertanian,” Kim. Organik, vol. 1, no. 2, pp. 1–11, 2020.

T. Setiawan, “Rancang Bangun Alat Destilasi Uap Bioetanol Dengan Bahan Baku Batang Pisang,” J. Media Teknol., vol. 4, no. 2, pp. 119–128, 2018.

M. Novita et al., “PKM Pemanfaatan Limbah Anorganik untuk Alat Destilasi Sederhana,” J. Community Serv. J. homepage, vol. 1, no. 1, pp. 13–16, 2023.

B. A. Syeh, A. Khoiri, H. D. Kharisma, L. Anwari, and D. A. Sari, “Teknologi Fermentasi Bioetanol Dari Berbagai Bahan Organik,” Barometer, vol. 5, no. 2, pp. 272–276, 2020, doi: 10.35261/barometer.v5i2.3810.

M. Fatimura, “Tinjauan Teoritis Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Operasi Pada Kolom Destilasi,” Pus. Penelit. Fak. Tek. Univ. Pgri Palembang, vol. 11, no. 1, pp. 23–31, 2014.

S. I. Adani and Y. A. Pujiastuti, “Pengaruh Suhu dan Waktu Operasi pada Proses Destilasi untuk Pengolahan Aquades di Fakultas Teknik Universitas Mulawarman,” J. Chemurg., vol. 1, no. 1, p. 31, 2018, doi: 10.30872/cmg.v1i1.1137.

H. Husin, D. Susanti, and T. Athaillah, “Pengaruh Suhu dan Waktu Destilasi Pada Ekstraksi dan Destilasi Sederhana Tape Singkong,” J. Mekanova Mek. Inov. dan Teknol., vol. 8, no. 2, pp. 324–333, 2022.

Senam, “Prospek Bioetanol Sebagai Bahan Bakar Yang Terbarukan,” J. MIPA, vol. 1, no. 1, p. 1, 2009.

V. Mayangsari, “PROSES HIDROLISIS TERHADAP KADAR GLUKOSA DALAM PEMANFAATAN Lemna minor SEBAGAI,” J. Neutrino, vol. 7, no. 1, pp. 16–22, 2014.

N. T. Wahyudi, F. F. Ilham, I. Kurniawan, and A. S. Sanjaya, “Rancangan Alat Distilasi untuk Menghasilkan Kondensat dengan Metode Distilasi Satu Tingkat,” J. Chemurg., vol. 1, no. 2, p. 30, 2018, doi: 10.30872/cmg.v1i2.1142.

A. K. Sam and A. S. Romadhon, “Kendali Suhu Otomatis pada Proses Distilasi Batang Sereh menggunakan Metode PID,” vol. 2, pp. 52–61, 2025.

Y. Nonseo, S. M. Kolo, J. K. Mere, and P. M. Bria, “Pengaruh Suhu Dan Waktu Hidrolisis Biji Alpukat (Persea americana M.)Menggunakan Katalis Hcl Terhadap Produksi Bioetanol,” J. Redoks, vol. 10(1), pp. 7–17, 2025.

J. Udin, I. Nurlaelah, and A. Priyanto, “Pengaruh Kadar Konsentrasi Saccharomyces cereviciae Terhadap Sifat Organoleptik Dan Sifat Kimia (Alkohol Dan Gula) Pada Brem Cair Ipomea batatas L,” Edubiologica J. Penelit. Ilmu dan Pendidik. Biol., vol. 8, no. 1, p. 25, 2020, doi: 10.25134/edubiologica.v8i1.2982.

R. D. Kodo, W. T. Ina, and H. J. Djahi, “Perancangan Alat Pengukur Kadar Alkohol Pada Minuman Beralkohol Menggunakan Sensor Mq-3,” vol. 1, no. 2, pp. 87–92, 2025.

Posted

2025-09-02