Compliance of Craker Manufactures with Food Safety Standarts in Sidoarjo
Ketaatan Produsen Kerupuk Terhadap Standar Keamanan Pangan di Sidoarjo
DOI:
https://doi.org/10.21070/ups.8901Keywords:
food safety, cracker industry, producer complianceAbstract
This study aims to examine the level of compliance among cracker producers with food safety standards in Sidoarjo
Regency, focusing on small and medium enterprises (SMEs). A quantitative empirical approach was employed
through the distribution of questionnaires to 20 cracker producers. The findings indicate that although awareness of
regulations such as Law No. 17 of 2023 is high (95% of respondents were aware), implementation varies. While 80%
of respondents had food safety certifications, only 60% consistently used safe raw materials. The main challenges
faced include limited production costs, restricted access to safe raw materials, and a lack of training and supervision.
This study recommends strengthening regulatory enforcement, providing education for producers, and offering
technical and financial support to enhance compliance with food safety standards for better consumer protection.
Downloads
References
R. Suprapto and Z. W. Azizi, “PENGARUH KEMASAN, LABEL HALAL, LABEL IZIN P-IRT TERHADAP KEPUTUSAN PEMBELIAN KONSUMEN UMKM KERUPUK IKAN,” J. Ris. Ekon. Manaj. REKOMEN, vol. 3, no. 2, pp. 125–133, Apr. 2020, doi: 10.31002/rn.v3i2.1984.
A. S. Lukman, “Keamanan Pangan untuk Semua,” vol. 2, 2015.
A. F. S. Alfikri, A. S. Rostanti, D. T. Arini, F. Istigfareen, and M. I. Mulyadi, “Pendampingan Pembuatan Nomor Induk Berusaha untuk Legalitas Usaha Mikro, Kecil, dan Menengah,” 2024.
P. Hariyadi, “MEWUJUDKAN KEAMANAN PANGAN PRODUK-PRODUK UNGGULAN DAERAH,” 2010.
S. Mulyawati, E. Efendy, F. E. Fernandez, S. Nabilah, and H. Halil, “Pendampingan Pembuatan Izin SPP-IRT Produk Keripik KWT Nine Seru Di Desa Lantan,” Loyal. J. Pengabdi. Kpd. Masy., vol. 6, no. 2, pp. 198–208, Nov. 2023, doi: 10.30739/loyalitas.v6i2.2500.
M. Mardiana and I. Z, “Peningkatan Keamanan Pangan dalam Proses Produksi Keripik Singkong Pedas,” Bul. Udayana Mengabdi, vol. 18, no. 3, Aug. 2019, doi: 10.24843/bum.2019.v18.i03.p10.
T. R. P. Lestari, “Penyelenggaraan Keamanan Pangan sebagai Salah Satu Upaya Perlindungan Hak Masyarakat sebagai Konsumen,” vol. 11, no. 1, 2020.
N. P. E. Trisdayant, “ANALISIS BORAKS DENGAN EKSTRAK BUNGA TELANG PADA KERUPUK PULI,” J. Gastron. Indones., vol. 10, no. 1, pp. 1–9, Jun. 2022, doi: 10.52352/jgi.v10i1.701.
D. F. Purba, L. Nuraida, and S. Koswara, “EFEKTIVITAS PROGRAM PENINGKATAN MUTU DAN KEAMANAN PANGAN INDUSTRI RUMAH TANGGA PANGAN (IRTP) DI KABUPATEN CIANJUR,” J. Stand., vol. 16, no. 2, p. 103, Jul. 2014, doi: 10.31153/js.v16i2.172.
A. Kususiyanah and M. Hum, “JURUSAN HUKUM EKONOMI SYARIAH FAKULTAS SYARIAH INSTITUT AGAMA ISLAM NEGERI PONOROGO”.
D. Herdhiansyah, G. Gustina, A. Besse Patadjai, and A. Asriani, “KAJIAN PENERAPAN GOOD MANUFACTURING PRACTICES (GMP) PADA PENGOLAHAN KERIPIK PISANG,” Agrointek J. Teknol. Ind. Pertan., vol. 15, no. 3, pp. 845–853, Aug. 2021, doi: 10.21107/agrointek.v15i3.10037.
A. Hulaify and A. Wahab, “Analisis Perilaku Pedagang Kerupuk Ikan Gabus Dalam Perspektif Etika Bisnis Islam (Studi Kasus Pada Pedagang Kerupuk Ikan Gabus Di Pasar Senin Negara),” vol. 3, no. 3, 2024.
K. Afriani, A. H. Permana, I. Widiana, P. A. Agustin, I. A. Nurhalisa, and H. Az Zahro, “PEMBUATAN ANEKA PRODUK OLAHAN PANGAN BERBAHAN DASAR IKAN LELE,” J. Pengabdi. Masy. AKA, vol. 2, no. 1, Jul. 2022, doi: 10.55075/jpm-aka.v2i1.99.
M. N. Aly et al., “EDUKASI HIGIENE SANITASI INDUSTRI PADA PEKERJA INDUSTRI RUMAH TANGGA KERUPUK DI DESA KANDANGAN KREMBUNG SIDOARJO,” J. Layanan Masy. J. Public Serv., vol. 4, no. 2, p. 400, Nov. 2020, doi: 10.20473/jlm.v4i2.2020.400-406.
B. Hermanu, “IMPLEMENTASI IZIN EDAR PRODUK PIRT MELALUI MODEL PENGEMBANGAN SISTEM KEAMANAN PANGAN TERPADU,” 2016.
S. Deni, L. Hardjito, and E. Salamah, “PEMANFAATAN DAGING IKAN TUNA SEBAGAI KERUPUK KAMPLANG DAN KARAKTERISASI PRODUK YANG DIHASILKAN,” vol. 6.
D. Novitasari and M. Asbari, “Upaya Meningkatkan Kepedulian Sistem Manajemen Keamanan Pangan dengan Pelatihan FSSC 22000 Pada UKM di Tangerang,” vol. 2, no. 2, 2022.
A. Alfatina, S. Adi Prayitno, and R. Jumadi, “PENGARUH PENAMBAHAN KONSENTRASI SODIUM TRIPOLYPHOSPHATE (STPP) PADA PEMBUATAN KERUPUK IKAN PAYUS,” JUSTI J. Sist. Dan Tek. Ind., vol. 3, no. 4, p. 529, Jul. 2023, doi: 10.30587/justicb.v3i4.6110.
R. Megavitry, I. Harsono, I. Widodo, and A. S. Sarungallo, “Pengukuran Efektivitas Sistem Informasi Pangan dan Keterjangkauan Pangan Sehat terhadap Keamanan Pangan di Indonesia,” J. Multidisiplin West Sci., vol. 3, no. 03, pp. 334–343, Mar. 2024, doi: 10.58812/jmws.v3i03.1058.
M. W. Alif and R. R. Phahlevy, “Environmental Gaps in Commercial Advertising Policies in Sidoarjo Regency,” Indones. J. Public Policy Rev., vol. 25, no. 1, Oct. 2024, doi: 10.21070/ijppr.v25i1.1416.
L. S. Muis, “HAK ATAS AKSESIBILITAS OBAT PATEN BAGI MASYARAKAT,” Widya Pranata Huk. J. Kaji. Dan Penelit. Huk., vol. 1, no. 1, pp. 36–64, Feb. 2019, doi: 10.37631/widyapranata.v1i1.259.
Downloads
Additional Files
Posted
License
Copyright (c) 2025 UMSIDA Preprints Server

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
