Preprint has been submitted for publication in journal
Preprint / Version 1

The Effect of Giving Local Microorganisms by the Roots of Shy Plant (Mimosa pudica. L) and Liquid Organic Fertilizer from Vegetable Waste on the Growth and Production Of Siomak Lettuce Plant (Lactuca sativa. L)

Pengaruh Pemberian Mikro Organisme Lokal Akar Tanaman Putri Malu (Mimosa pudica. L) dan Pupuk Organik Cair Limbah Sayur Terhadap Pertumbuhan dan Produksi Tanaman Selada Siomak (Lactuca sativas. L)

##article.authors##

DOI:

https://doi.org/10.21070/ups.8128

Keywords:

Liquid Organic Fertilizer, Siomak Lettuce, Local Microorganisms

Abstract

This study aimed to find out the interaction between local microorganisms by the root of shy plants with liquid organic fertilizer of vegetable waste on growth and production of siomak lettuce plants, was conducted in Modong Village, Tulangan, Sidoarjo, East Java on June 20 - July 4 by using a factorial Randomized Block Design consisting of 2 factors and 3 replicates. The first  factor is addition of local microorganisms by the root of the shy plants  which consists of 2 levels that is without local microorganisms and with local microorganisms. Second factor is liquid organic fertilizer of vegetable waste which consists of 4 levels namely 250ml, 275ml, 300ml, 325ml/liter of water. The data obtained were processed using analysis of variance and continued with the tukey test. 

Downloads

Download data is not yet available.

References

M. D. Haryani, M. Apriyani, and T. B. Trisnanto, “Strategi Pemasaran Sayuran Selada Siomak di MDH Bandar Lampung,” Karya Ilm. Mhs. [Agribisnis], pp. 1–6, 2019.

A. Romalasari and E. Sobari, “Produksi Selada (Lactuca sativa L.) Menggunakan Sistem Hidroponik Dengan Perbedaan Sumber Nutrisi,” Agriprima J. Appl. Agric. Sci., vol. 3, no. 1, pp. 36–41, 2019, doi: 10.25047/agriprima.v3i1.158.

R. S. Ananda, R. A. Laksono, and H. . Y. Samaullah, “Jurnal Ilmiah Wahana Pendidikan Uji Efektivitas Dosis Nutrisi Organik Keong Mas Terhadap Karakter Agronomis dan Produksi Selada Merah (Lactuca sativa L var. crispa) Varietas Red Rapid F1 pada Sistem Hidroponik Rakit Apung,” Ilm. Wahana Pendidik., vol. 7, no. 4, pp. 563–572, 2021, doi: 10.5281/zenodo.5211561.

Purwanti Pratiwi Purbosari, H. Sasongko, Z. Salamah, and N. P. Utami, “Peningkatan Kesadaran Lingkungan dan Kesehatan Masyarakat Desa Somongari melalui Edukasi Dampak Pupuk dan Pestisida Anorganik,” Agrokreatif J. Ilm. Pengabdi. Kpd. Masy., vol. 7, no. 2, pp. 131–137, 2021, doi: 10.29244/agrokreatif.7.2.131-137.

S. R. Priambodo, K. D. Susila, and N. N. Soniari, “Pengaruh Pupuk Hayati dan Pupuk Anorganik Terhadap Beberapa Sifat Kimia Tanah Serta Hasil Tanaman Bayam Cabut (Amaranthus tricolor) di Tanah Inceptisol Desa Pedungan,” J. Agroeteknologi Trop., vol. 8, no. 1, pp. 149–160, 2019.

D. Widyabudiningsih, L. Troskialina, and S. Fauziah, “Pembuatan dan Pengujian Pupuk Organik Cair dari Limbah Kulit Buah-buahan dengan Penambahan Bioaktivator EM4 dan Variasi Waktu Fermentasi,” IJCA (Indonesian J. Chem. Anal., vol. 4, no. 1, pp. 30–39, 2021, doi: 10.20885/ijca.vol4.iss1.art4.

A. E. Marpaung, “Pemanfaatan Jenis dan Dosis Pupuk Organik Cair (POC) untuk Meningkatkan Pertumbuhan dan Hasil Sayuran Kubis,” J. Agroteknosains, vol. 1, no. 2, pp. 117–123, 2018, doi: 10.36764/ja.v1i2.39.

S. Amalia Karyanto, P. Pungut, and W. Widodo, “Pupuk Organik Cair Dari Limbah Sayur (Kangkung, Bayam, Sawi),” WAKTU J. Tek. UNIPA, vol. 20, no. 01, pp. 49–54, 2022, doi: 10.36456/waktu.v20i01.5142.

Gusna Meli Roza, Rosyadi, Muhammad Hasby, and Khairul Hadi, “Pengaruh Pemberian POC Limbah Sayuran Dengan Jenis Berbeda Terhadap Kelimpahan Chlorella sp,” Din. Pertan., vol. 38, no. 2, pp. 225–232, 2023, doi: 10.25299/dp.2022.vol38(2).11898.

A. R. Indrajaya and Suhartini, “Uji Kualitas dan Efektivitas POC Dari MOL Limbah Sayuran Terhadap Pertumbuhan dan Produktivitas Sawi,” J. Prodi Biol., vol. 7, no. 8, pp. 579–589, 2018.

R. A. Hadi, “Pemanfaatan Mol (Mikroorganisme Lokal) Dari Materi Yang Tersedia Di Sekitar Lingkungan,” Agroscience (Agsci), vol. 9, no. 1, p. 93, 2019, doi: 10.35194/agsci.v9i1.637.

M. Nopriyanti, F. Rianto, and W. Wasi’an, “KUALITAS PUPUK ORGANIK CAIR PLUS BERBAHAN DASAR PUTRI MALU (Mimosa pudica Linn.) YANG DIFERMENTASI DENGAN MENGGUNAKAN BEBERAPA JENIS BIOAKTIVATOR,” Partner, vol. 25, no. 2, p. 1403, 2020, doi: 10.35726/jp.v25i2.492.

D. Dari, Andika, and Mirajunnisa, “Uji Potensi Senyawa Metabolit Sekunder Tanaman Putri Malu (Mimosa pudica L.) Sebagai Inhibitor Xanthine Oxidase Secara In Silico,” J. Ilmu Kefarmasian, vol. 3, no. 2, pp. 171–183, 2022.

D. Kurniasari, “Pengaruh Pemberian POC ( Mol Akar Putri Malu) dan Air Kelapa terhadap Pertumbuhan dan Hasil Tanaman Pakcoy (Brassica rapa L.),” Digit. Repos. Univ. Jember, vol. 5, no. September 2019, pp. 2019–2022, 2019.

A. R. Arinong, N. Nispasari, A. Wahab, and J. Nurcholis, “Aplikasi plant growth promoting rhizobacteria (pgpr) akar tumbuhan putri malu terhadap pertumbuhan dan produksi tanaman kacang panjang (Vigna sinensis L.),” J. Agrisistem, vol. 17, no. 1, pp. 10–18, 2021, doi: 10.52625/j-agr.v17i1.187.

M. K. Swandi et al., “Karakteristik Berbagai Formulasi Mikroorganisme Lokal (MOL) dan Pengaruhnya terhadap Pertumbuhan Tanaman Kangkung Darat (Ipomoea reptans (L.) Poir),” EKOTONIA J. Penelit. Biol. Bot. Zool. dan Mikrobiol., vol. 8, no. 1, pp. 22–29, 2023, doi: 10.33019/ekotonia.v8i1.4161.

W. J. V. Setyawati Harimbi, Anjarsari Sanny, Sulistiyono Lalu Topan, “Pengaruh Variasi Konsentrasi Em4 Dan Jenis Limbah Kulit,” Pengaruh Variasi Konsentrasi Em4 Dan Jenis Limbah Kulit Buah Pada Pembuatan Pupuk Organik Cair, vol. 03, no. 01, pp. 14–20, 2022.

H. F. Aditya and F. D. Permatasari, “Effect of Different Doses of Liquid Organic Fertilizer on the Growth of Lettuce Plants (Lactuca sativa L.),” J. Appl. Plant Technol., vol. 2, no. 2, pp. 128–135, 2023, doi: 10.30742/japt.v2i2.109.

E. Halimatussa’diyah, C. Silvia, and U. F. Ananda, “Pembuatan Pupuk Organik Cair Dari Limbah Kulit Bawang Merah,” El-Mujtama J. Pengabdi. Masy., vol. 4, no. 2, pp. 714–721, 2023, doi: 10.47467/elmujtama.v4i2.4316.

D. A. Wulandari, A. M. Rahayu, and H. Setyawati, “( Mikroorganisme Lokal ) Terhadap Pertumbuhan Dan Effect of Liquid Organic Fertilizer ( Poc ) With Mol ( Local Microorganism ) on Growth and Production,” J. Atmos., vol. 03, no. 02, pp. 1–10, 2022.

V. G. F. Noya, “Sosialisasi pembuatan pupuk organik cair (poc) dari jantung pisang di kayu tiga 1,” vol. 2, pp. 269–273, 2024.

Posted

2025-05-27